Home ActueelNieuws Dodelijkste zee ter wereld eist nu alweer meer dan 1000 levens

Dodelijkste zee ter wereld eist nu alweer meer dan 1000 levens

  • 25 april 2017
Vluchtelingen kunnen niet anders dan in gevaarlijke bootjes stappen, zegt Natalia Alonso, hoofd campagnes van Oxfam Internatiional.

Sinds het begin van dit jaar zijn al meer dan 1000 vluchtelingen verdronken of vermist geraakt op de Middellandse Zee. Wanhopige vluchtelingen zien geen andere weg dan deze levensgevaarlijke.

Dat maken de Verenigde Naties vandaag bekend. 'De EU heeft al haar hoop gevestigd op het sluiten van haar grenzen', zegt Natalia Alonso, hoofd campagnes van Oxfam International. 'Maar dat weerhoudt mensen in nood er niet van hun leven te wagen voor een veilig, menswaardig leven.'

'In een niet-zeewaardige boot stappen is voor velen de enige mogelijheid om aan geweld, rampen en armoede te ontsnappen.'

Steeds minder asielaanvragen in Nederland

Sinds 2015 stijgt het aantal mensen dat sterft op de Middellandse Zee. Om de paar maanden zijn er hoge pieken, vaak door slechte weersomstandigheden. 

Ondertussen daalt het aantal vluchtelingen in asielprocedures in Europa. Nederland behandelde het eerste kwartaal van 2017 ongeveer evenveel eerste asielaanvragen als twee jaar geleden: 3631.

Gevangen tussen verwarring en procedures

Behalve met de dichte grenzen heeft dat te maken met het feit dat nog altijd duizenden vluchtelingen vastzitten in Griekenland en Italië. Deze vluchtelingen wachten al maanden om asiel aan te mogen vragen. 

Een kritisch rapport van de European Court of Auditors bevestigt eerder onderzoek van Oxfam dat misstanden aankaart in vluchtelingenkampen. 'Vluchtelingen zitten in deze zogenaamde 'hotspots' gevangen tussen verwarring en juridische procedures, terwijl hun mensenrechten met voeten worden getreden', zegt Alonso.

'Europese landen moeten met een nieuw plan komen hoe ze met migratie omgaan. De ontberingen waaraan vluchtelingen nu worden blootgesteld, moeten plaatsmaken voor tranparante asielprocedures, fatsoenlijke opvang en toegang tot basale diensten zoals gezondheidszorg.'

Bron: Oxfam Novib, 25 april 2017

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.