De nieuwe hel heet Libië
Ze ontvluchten oorlog, armoede en vervolging in hun eigen land. Maar de mannen en vrouwen die naar Libië vluchten, wacht een nieuwe hel.
We spraken met Afrikaanse vluchtelingen die Libië zijn ontvlucht, en na een gevaarlijke tocht over de Middellandse Zee Sicilië bereikten. 158 getuigenissen onthullen de schokkende werkelijkheid waarin mensen moeten overleven. Migranten en vluchtelingen in Libië krijgen te maken met martelingen, verkrachtingen en slavenarbeid.
Verschrikkelijke getuigenissen uit Libië
Mannen en vrouwen vertelden ons hoe zij door bendes in Libië werden opgesloten in ondergrondse cellen, waarna hun families werden gebeld om losgeld te eisen in ruil voor hun vrijlating. Een tiener uit Senegal vertelde hoe hij werd vastgehouden in een cel vol lijken. Anderen deelden verhalen over hoe ze regelmatig werden geslagen en maandenlang amper te eten kregen.
Dit zijn de kille cijfers
- Bijna alle (97%) ondervraagde vrouwen zijn seksueel misbruikt.
- Driekwart van de vluchtelingen en migranten zegt getuige te zijn geweest van moord en/of martelingen van reispartners.
- 84% zegt dat ze zelf mensonterend zijn behandeld in Libië.
- Van de ondervraagden zegt 80% dat ze onvoldoende eten en drinken kregen.
- Volgens de Verenigde Naties hebben in totaal 1.3 miljoen mensen in Libië humanitaire hulp nodig.
Waarom we vrezen dat de situatie in Libië erger wordt
Er is geen veilige vluchtroute naar Europa: alle buitengrenzen zitten op slot. Vorig jaar lukte het meer dan 180.000 mensen via de gevaarlijke Libië-route naar Italië te vluchten. Dit jaar gebruikten al meer dan 95.000 mensen de route via Libië. Maar de Europese Unie probeert het onmogelijk te maken voor vluchtelingen om verder te reizen naar Europa. Hierdoor lopen vluchtelingen en migranten nog meer kans om onder verschrikkelijke omstandigheden vast te blijven zitten in Libië.
Aanklacht tegen Europees beleid
“De getuigenissen schetsen een verschrikkelijk beeld van het leven voor vluchtelingen en migranten in Libië”, aldus Evelien van Roemburg, hoofd migratiebeleid bij Oxfam Novib, “Dit rapport is een regelrechte aanklacht tegen Europa’s pogingen om het onmogelijk te maken voor mensen om te ontsnappen aan martelingen, slavernij en zelfs de dood.”
Directe hulp voor vluchtelingen in Italië
Oxfam biedt noodhulp aan deze vluchtelingen en migranten die net zijn aangekomen in Italië. We zorgen onder andere voor:
- Eten, kleding, schoenen en hygiënekits.
- Noodzakelijke psychologische hulp en juridisch advies.
- Taallessen en ondersteuning bij het vinden van huisvesting.
Wij werken de klok rond om zoveel mogelijk mensen te helpen. Samen zorgen we ervoor dat vluchtelingen weer vooruit kunnen. Help je mee?
Doneer nu