Home ActueelNieuws De grote gevolgen van de voedselindustrie

De grote gevolgen van de voedselindustrie

  • 11 juli 2016

Houston, we’ve got a problem. Als we onze wereldwijde uitstoot van broeikasgassen niet verminderen, stevenen we gezamenlijk af op meer honger, meer natuurrampen en overstromingen. Ook in het natte Nederland. Een grote boosdoener? De voedselindustrie.

Veeteelt en landbouw goed voor een kwart van de uitstoot

Veeteelt en landbouw zijn enorme vervuilers. Het wereldwijde voedselsysteem is goed voor een kwart van de uitstoot. Het meest vervuilend is de veeteelt. Er komt een hoog aantal methaan en lachgas vrij bij de productie van vlees. Voor veeteelt is bovendien veel maïs en soja nodig voor het voer. En voedselverbouwing is ook nog eens een grote speler als het gaat om uitstoot.

Als de top 5 meest vervuilende gewassen (rijst, soja, maïs, tarwe en palm olie) een land zouden zijn, zou dit de op twee na grootste vervuiler ter wereld zijn na China en de Verenigde Staten.

Gevolgen van klimaatverandering

Ondanks dat boeren in Noordwest Europa relatief gezien het minst last van klimaatverandering hebben, is het voor hen steeds moeilijker in te schatten hoe, wanneer en wat je moet planten door toenemend extremer en onvoorspelbaar weer.
Niet alleen boeren in Nederland, maar vooral ook in Afrika, Azië en Latijns-Amerika worstelen ze met deze veranderende weersomstandigheden. Boeren in ontwikkelingslanden gaan vaak met honger naar bed en zijn niet in staat zijn om genoeg te produceren om rond te komen en hun families te kunnen voeden. Door klimaatverandering zullen er in 2050 naar verwachting 25 miljoen ondervoede kinderen bijkomen onder de leeftijd van 5, en 50 miljoen meer mensen honger lijden.

De klimaattop in Parijs

Hoe lossen we dit op? Over deze vraag bogen veel wereldleiders zich tijdens de klimaattop in Parijs. Voor het eerst in de wereldgeschiedenis werden er afspraken gemaakt over het terugbrengen van de opwarming van de aarde tot 1,5 graad. Er werd hier echter te weinig aandacht gegeven aan de voedselindustrie. Dit terwijl die bijdraagt aan een kwart van alle uitstoot in de wereld! Grote bedrijven moeten de landbouwuitstoot van terug dringen én investeren in de weerbaarheid van kleinschalige boeren en gemeenschappen.

De rol van de voedselindustrie

Oke, even terug. Dus landbouw stoot gassen uit en draagt daarmee bij aan klimaatverandering dat, op zijn beurt, de landbouw en dus het inkomen van boeren wereldwijd verstoort. Juist. En dit is wat de voedselindustrie moet doen:

  • Landbouwuitstoot terugdringen door het opstellen van meetbare doelen, nieuw beleid en het beïnvloeden van toeleveranciers van gewassen.
  • Ontbossing zoveel mogelijk voorkomen
  • Mensen- en arbeidsrechten waarborgen
  • Investeren in de weerbaarheid van kleine boeren
  • Aandacht geven aan en zich uitspreken over klimaatverandering
Jouw rol in het stoppen van klimaatverandering

Alle kleine beetjes helpen. Jij kunt in jouw keuken ook bijdragen aan minder uitstoot, iedere dag.
Bekijk hier alle tips!

Bovendien, vergeet het grote plaatje niet. De voedselindustrie is afhankelijk van jou, de consument. Als we allemaal met een paar kleine aanpassingen ons eet- en kookgedrag aanpassen, dan springen de grote bedrijven vanzelf in.

De rol van Oxfam Novib

Oxfam Novib blijft zich actief inzetten om het beleid van grote spelers in de voedselindustrie te veranderen. Op het gebied van mensenrechten en op het gebied van klimaatverandering. Blijf onze ontwikkelingen volgen!

Ja, meld mij aan:Jouw browser ondersteunt iframe niet. Klik hier om het formulier te openen.