Home ActueelNieuws De erfenis van Jo Cox: gelijkheid en rechtvaardigheid

De erfenis van Jo Cox: gelijkheid en rechtvaardigheid

  • 22 juni 2016

Het leven van Jo Cox, een brits Parlementariër, kwam vorige week veel te vroeg ten einde. Voor haar carrière in de Britse politiek werkte ze bij Oxfam: in Engeland, Brussel en New York. Gedurende deze jaren zette ze zich belangeloos in voor vluchtelingen en mensen in nood. Vandaag zou Jo Cox 42 zijn geworden.

Op haar verjaardag vieren we het leven van Jo Cox. Een bijzondere en inspirerende vrouw, die het leven van veel mensen heeft beïnvloed en veranderd. Zowel bij Oxfam, als daarbuiten. In haar eerste speech als parlementariër zei ze:

‘We are far more united and have far more in common with each other than things that divide us.’

(‘We zijn meer met elkaar verbonden en hebben veel meer met elkaar gemeen, dan wat ons verdeelt.’)

Deze opvatting klonk door in haar leven. Ze vocht tegen onrechtvaardigheid en intolerantie. Voor haar was iedereen gelijk en verdiende iedereen dezelfde rechten. ‘Jo hield van mensen’, vertelt Phil Bloomer van Oxfam Great Britain. Ze zocht kinderen op in vluchtelingenkampen, hielp in haar vakanties oorlogswezen in Sarajevo en zette zich in bij internationale denktanks. ‘Ze werd bijna te diep geraakt door het lijden dat ze zag tijdens haar werk.’ Toch ging ze onvermoeid door.

‘De moord op Jo Cox voelt als een aanval op alles waar we samen voor staan: een eerlijke wereld, vrijheid van meningsuiting en respect voor de ander’, zegt Farah Karimi. Maar dat laten we niet gebeuren. In Londen en in tientallen andere steden over de hele wereld, vinden events plaats die Jo’s toewijding, haar energie en ongelooflijke positieve instelling, vieren. ‘We weten zeker dat Jo wereldwijd mensen kan inspireren om intolerantie en geweld te weerstaan.’

Doe mee. Laat van je horen via #MoreInCommon.

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.