Home ActueelNieuws Conflict in Centraal-Afrikaanse Republiek

Conflict in Centraal-Afrikaanse Republiek

  • 11 februari 2014

Meer dan 900.000 mensen in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn op de vlucht geslagen voor het aanhoudende geweld. Nu ook veel voedselhandelaren het land hebben verlaten, vrezen wij dat de huidige voedselcrisis escaleert.

Markt in Bangui.
Foto: Oxfam

Inwoners van de hoofdstad Bangui zijn voor hun voedsel afhankelijk van voedselimporteurs. Uit onderzoek van Oxfam en Action Contre La Faim blijkt dat minder dan 10 van de 40 grote voedselhandelaren zijn achtergebleven. Het handjevol handelaren dat de stad nog niet is ontvlucht, geeft aan dat de veiligheid snel moet verbeteren anders zullen ook zij Bangui verlaten. Hulporganisaties, waaronder Oxfam, waarschuwen voor het instorten van de markt. Nu al hebben 1.3 miljoen mensen voedselhulp nodig.

Verergering voedselcrisis dreigt
  • 96 procent van de boeren heeft geen zaden terwijl het zaaiseizoen over een maand begint;
  • 90 procent van de mensen heeft maar 1 maaltijd per dag;
  • Voedselprijzen schieten omhoog. De prijs van cassave is in 3 maanden tijd gestegen met 20 procent. Vlees is nauwelijks nog te verkrijgen, want herders zijn gevlucht. Wie nog vlees koopt, betaalt hier nu de dubbele prijs voor.
Oxfam verstrekt noodhulp

Oxfam is ter plaatse. Lees het volledige nieuwsbericht ‘Traders flee as wide-spread violence pushes Central African Republic into major food crisis’.

Bron: Oxfam Novib, 11 februari 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.