Home ActueelNieuws Burgers tonen solidariteit, nu onze leiders nog

Burgers tonen solidariteit, nu onze leiders nog

  • 14 september 2015
FOTO: Steve Kingstond

Oxfam Novib roept de EU-ministers op die vandaag, 14 september, in Brussel bij elkaar komen, om meer opvang, bescherming en voorzieningen te bieden aan vluchtelingen die hun leven wagen om naar Europa te komen.

Europese leiders moeten zo snel mogelijk tot een akkoord komen om de opvang van zeker vijfhonderdduizend vluchtelingen te garanderen. Dat is slechts 0,1 procent van de Europese bevolking. Dat kan Europa gemakkelijk aan.

Mensen zijn op de vlucht voor grootschalige conflicten, misbruik, onderdrukking en ongelijkheid. Zij riskeren hun leven in boten op levensgevaarlijke zeeroutes in de Middellandse Zee, reizen in overvolle vrachtwagens en lopen honderden kilometers op zoek naar onderdak en bescherming. Zij kunnen niet wachten op ellenlange onderhandelingen. Ze hebben nu oplossingen en hulp nodig.

De EU-ministers moeten:

  1. Een actieplan opstellen zodat de vluchtelingen die in Europa arriveren de hulp krijgen die ze nodig hebben en het recht behouden om asiel aan te vragen.
  2. Zorgen voor een eerlijke verdeling van vluchtelingen over Europa.
  3. Doorgaan met levensreddende acties in de Middellandse Zee. Hetzelfde moet gebeuren voor mensen die arriveren via Griekenland en de Balkan. Door het opvoeren van reddingsoperaties heeft de EU meer dan 122.000 mensen gered.
  4. Veilige en legale routes naar Europa creëren.
  5. De onderliggende oorzaken van gedwongen migratie aanpakken, zoals het terugdringen van armoede, een einde maken aan de conflicten en het stoppen van mensenrechtenschendingen en ongelijkheid in de landen waar vluchtelingen vandaan komen.

Ministers van Europa, grijp deze kansen om het migratievraagstuk structureel en duurzaam aan te pakken. Presenteer een humaan beleid en zorg ervoor dat vluchtelingen eerlijk verdeeld worden over alle EU-landen. Burgers in Europa tonen solidariteit. Nu onze leiders nog.

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.