Home ActueelNieuws Burgeroorlog Zuid-Sudan veroorzaakt voedselcrisis

Burgeroorlog Zuid-Sudan veroorzaakt voedselcrisis

  • 15 december 2014

Precies 1 jaar geleden brak in Zuid-Sudan een burgeroorlog uit. 1,5 miljoen mensen leven op de rand van honger. Er dreigt een nieuwe uitbraak van geweld. Honderdduizenden extra lopen gevaar om ook in honger te verkeren. ‘Ik hoop dat er vrede komt’, zegt de tiener Omot.

Omot (16) leeft met haar 5 broertjes en zusjes in een vluchtelingenkamp.
Foto:Oxfam

Dromen van vrede lijken verdwenen te zijn, net als het geloof in de beloftes van de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan in 2011. Neem het verhaal van Omot (16 jaar). Zij verloor beide ouders en sloeg op de vlucht voor het geweld. Nu zorgt zij voor haar 5 broertjes en zusjes en oma. ‘Sinds de dood van mijn moeder hebben we het zwaar. Zonder hulp hadden we het niet overleefd.’

Toch houdt Omot hoop. ‘Als ik de kans krijg om naar school te gaan, kan ik beter voor mijn familie zorgen en hun gelukkig maken. Ik hoop dat er vrede komt en dat we weer naar huis kunnen.’ Net als Omot zien vele Zuid-Sudanese vluchtelingen een stip op de horizon;

Oxfam Novib roept op tot vrede

Oxfam Novib roept op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Alleen een duurzame politieke oplossing kan een nog ernstiger voedselcrisis afwenden. Zelfs tijdens het oogstseizoen in september-oktober hadden 1,5 miljoen mensen te weinig te eten. Als de gevechten weer oplaaien, kunnen daar  nog eens 1 miljoen mensen bijkomen.

Werk van Oxfam Novib in vluchtelingenkamp

In 1 jaar tijd zijn 1,9 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Bijna 480.000 vluchtelingen wonen in buurlanden. Oxfam Novib steunde tot nu toe meer dan 360.000 mensen in Zuid-Sudan. We verzorgen schoon water en sanitaire voorzieningen, zowel in vluchtelingenkampen als in lokale gemeenschappen waar de bevolking hun voedsel en water moeten delen met de stroom vluchtelingen.

Bron: Oxfam Novib, 15 december 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.