Home ActueelNieuws biobrandstof veroorzaakt honger

biobrandstof veroorzaakt honger

  • 17 september 2012

Miljoenen hectare landbouwgrond worden gebruikt voor de productie van biobrandstof in plaats van voedsel. Miljoenen mensen hebben hierdoor niet genoeg te eten.

 
Image:N. Ford for Oxfam

De landbouwgrond die gebruikt wordt om Europese auto’s te voorzien van biobrandstof zou genoeg tarwe en maïs kunnen voortbrengen voor 127 miljoen mensen. Veel voedsel verdwijnt nu in de benzinetank, en dat is schrijnend. Zeker nu steeds meer mensen hun dagelijks eten niet meer kunnen betalen vanwege de hoge voedselprijzen.

Het nieuwe Oxfam Novib-rapport ‘The Hunger Grains’ waarschuwt dat de Europese dorst naar biobrandstoffen de wereldvoedselprijzen opdrijft. Dit leidt in arme landen tot nog meer honger en ondervoeding.

geldverspilling

De Europese Unie heeft de transportsector verplicht om 10 procent van zijn energie uit hernieuwbare energiebronnen te halen. De inzet van biobrandstoffen wordt nu gezien als de enige mogelijkheid om te voldoen aan deze doelstelling. Vandaag komen de Europese ministers voor energie bij elkaar op Cyprus. Oxfam Novib roept hen op te stoppen met het gevaarlijke, marktverstorende biobrandstoffenbeleid.

Tom van der Lee, directeur campagnes van Oxfam Novib: ‘De Europese richtlijn van 10 procent heeft een run op landbouwgrond voor de productie van biobrandstoffen ontketend en verklaart mede de torenhoge voedselprijzen. Biobrandstoffen waren bedoeld om tot groener vervoer te leiden, maar Europese overheden verspillen er veel te veel belastinggeld aan. Terwijl het miljoenen mensen de toegang ontzegt tot voedsel, land en water.’ 

meer weten? Lees:

Kijk ook op Twitter en (re)tweet mee!  #biobrandstof  #GROW

Bron: Oxfam Novib, 17 september 2012

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.