Home ActueelNieuws Bijmengplicht biobrandstof blijft ongewijzigd

Bijmengplicht biobrandstof blijft ongewijzigd

  • 12 december 2013

Voorlopig komt er geen nieuw besluit over het EU-biobrandstoffenbeleid. De voorzitter van de Europese Raad van Ministers wilde de bijmengplicht vaststellen op 7 procent, maar dat voorstel is vandaag van tafel geveegd.

Voedsel hoort niet in de tank.
Foto:Munshi Ahmed/Bloomberg via Getty Images.

Oxfam Novib wil een zo laag mogelijk bijmengpercentage. Het grootste deel van de biobrandstof is namelijk gemaakt van voedselgewassen zoals graan, maïs, suiker, soja en raapzaad. Hierdoor lijden miljoenen mensen ter wereld honger.

Wij steunen daarom het voorstel van de Europese Commissie. Zij wil de bijmening beperkt houden tot 5 procent. Een verhoging naar 7 procent klinkt misschien niet veel. Maar van die 2 procent kunnen 69 miljoen mensen per jaar eten.

Brussel in impasse

Voorlopig zitten de Raad van Ministers, het Europees Parlement en de Europese Commissie in een impasse. De bijmengplicht blijft daardoor ongewijzigd staan op 10 %. Er is bijna geen lidstaat die dit beleid nog steunt. Hoog tijd dat Brussel hier uitkomt en de belangen van de armsten op aarde vooropzet.

 

Bron: Oxfam Novib, 12 december 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.