Home ActueelNieuws Belastingtruc kost Afrika $50 miljard per jaar

Belastingtruc kost Afrika $50 miljard per jaar

  • 2 juni 2015

Multinationals ontwijken belastingen met een truc die bekend staat als trade mispricing. Hierdoor lopen Afrikaanse landen miljarden dollars per jaar mis: belastinggeld dat hard nodig is voor onderwijs, gezondheidszorg of economie. Help mee om belastingontwijking te stoppen.

Bij trade mispricing houden multinationals de prijzen van hun producten kunstmatig hoog of laag, bij in- of uitvoer naar dochterbedrijven in het buitenland. Zo ontlopen ze belasting die ze die landen eigenlijk schuldig zijn. Volgens de Verenigde Naties kost dit Afrika ruim 50 miljard per jaar: 2 keer zo veel als het continent aan ontwikkelingshulp ontvangt.

Veel van deze multinationale bedrijven hebben hoofdkantoren in de G7, de grootste industriële landen van de wereld. Op 8 en 9 juni komen zij bijeen in Duitsland. Oxfam presenteert speciaal voor hen het rapport Money talks; Africa at the G7 . We roepen hen op om het mondiale fiscale systeem te hervormen. Zodat Afrikaanse overheden met het rechtmatige geld extreme armoede, ongelijkheid en zwakke economie kunnen aanpakken.
Ook sporen we de G7-leiders aan om in juli aan de internationale Financing for Development Conference in Ethiopië mee te doen. Hier praten wereldleiders over de financiering van plannen voor het terugdringen van armoede. Een eerlijker mondiaal belastingstelsel is daarvoor cruciaal.

‘Nederland moet ook over de brug komen met maatregelen’, zegt Francis Weyzig, financieel deskundige bij Oxfam Novib. ‘Ontwikkelingslanden lopen minstens 460 miljoen euro mis door belastingontwijking van internationale bedrijven via Nederland. En dat is een heel conservatieve schatting.’

Jij kunt helpen om belastingontwijking te stoppen. Stuur een bericht aan minister van Financiën Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes en vraag hun om belastingstelsel eerlijker te maken.

{sml_calltoactionbutton(buttontext="Maak een einde aan belastingontwijking",colour="orange",link=11847,target="_blank",box="none")}

Bron: Oxfam Novib, 2 juni 2015

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.