Home ActueelNieuws banken investeren in kernwapens

banken investeren in kernwapens

  • 13 februari 2013

Zeven Nederlandse banken investeren voor miljarden in de kernwapenindustrie. Dit blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

Onder leiding van componist Merlijn Twaalfhoven voerde een koor een protestopera op in Den Haag over investeringen in kernwapenproducenten.
Foto:Bob Karhof/Eerlijke Bankwijzer

Nederlandse banken investeren en beheren gezamenlijk ruim 1,5 miljard euro in twintig producenten van kernwapens. Het gaat om ABN Amro, AEGON, Delta LIoyd, ING, Rabobank Groep, SNS Reaal en Van Lanschot.

In het onderzoek zijn de financiële relaties tussen tien Nederlandse banken en twintig bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling, productie, onderhoud en opslag van kernwapens tegen het licht gehouden. Drie Nederlandse bedrijven onderhielden met geen enkele kernwapenproducent een financiële relatie: ASN, NIBC en Triodos Bank.

beterschap

De Eerlijke Bankwijzer roept banken op om alle vormen van investeringen uit te sluiten in bedrijven die zich bezig houden met ontwerp, productie, ontwikkeling en onderhoud van kernwapens en om duidelijk en transparant te zijn over hun wapenbeleid. Enkele banken beloven beterschap door dit nieuwe onderzoek.

over de Eerlijke Bankwijzer

Via www.eerlijkebankwijzer.nl kunnen spaarders bewust kiezen voor een bank die rekening houdt met onder meer mensenrechten, milieu en dierenwelzijn. De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi.

Meer informatie in het persbericht. Of lees het onderzoek.

Bron: Oxfam Novib, 13 februari 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.