Home ActueelNieuws banken investeren in gevaarlijke scheepssloop

banken investeren in gevaarlijke scheepssloop

  • 16 november 2012

Uit het nieuwe onderzoeksrapport van de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat negen Nederlandse banken indirect geld stoppen in de levensgevaarlijke en vervuilende scheepssloop op de stranden van Pakistan, Bangladesh en India.

 
Foto:Oxfam Novib

In 2010 werden wereldwijd ruim 1300 schepen gesloopt, waarvan ruim de helft in Pakistan, Bangladesh en India. Het personeel werkt in zeer slechte omstandigheden. Ze maken lange dagen, verdienen weinig en hebben bijna geen bescherming, zoals je in dit filmpje kan zien.

Astrid Kaag van FNV Mondiaal zegt: “Ik ben op de scheepssloperij in Mumbai, India, geweest. Het is de hel op aarde. Gigantische schepen worden het strand opgevaren, waarna duizenden mannen en kinderen praktisch met de hand de boel demonteren.”

investeren in zeescheepvaartbedrijven

ABN Amro, Friesland Bank, ING, NIBC en Rabobank hebben de afgelopen vijf jaar een of meer zeescheepvaartbedrijven gefinancierd die zeeschepen lieten slopen. De bankgroepen ABN Amro, AEGON, Delta Lloyd, ING Groep, Rabobank Groep, SNS en Van Lanschot hebben bovendien vermogensbeheerders die in aandelen of obligaties beleggen van zeescheepvaartbedrijven. Enkele banken gaven aan dat het onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer hen heeft geholpen mankementen in het systeem op te sporen en dat zij deze zullen verhelpen.

Op de Eerlijke Bankwijzer kan je eenvoudig zien in wat voor bedrijven jouw bank investeert. Het is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Mileudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi om duurzaam investeren te promoten.

Bron: Oxfam Novib, 16 november 2012

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.