Home ActueelNieuws Banken en verzekeraars moeten eisen stellen

Banken en verzekeraars moeten eisen stellen

  • 16 december 2013

Veel mijnbouwbedrijven en olie- en gasproducenten zijn betrokken bij ernstige schendingen van de mensenrechten. Nederlandse banken en verzekeraars investeren miljarden in deze industrie. Toch stellen zij nauwelijks eisen.

Goudmijn in Burkina Faso.
Foto:Andy Hall/Oxfam Novib

De Eerlijke Verzekeringswijzer en de Eerlijke Bankwijzer onderzochten wat de belangrijkste bank- en verzekeringsgroepen in Nederland doen om mensenrechtenschendingen te voorkomen of te beëindigen. De vergelijkingssites keken hierbij dan specifiek naar de investeringen in de tien grote delfstofwinnende bedrijven van de wereld. De verschillen blijken groot.

Scores banken en verzekeraars

Uit het onderzoek blijkt dat Rabobank weinig onderneemt tegen schendingen van de mensenrechten, in de categorie bankinvesteringen. APG scoort slecht in verzekeringsbeleggingen, ABN Amro in vermogensbeheer en ING in vermogensbeheer én verzekeringsbeleggingen. Daarentegen behalen ASN, SNS Reaal, Triodos en Van Lanschot hoge scores. Vier verzekeraars, Allianz, Delta Lloyd, Generali en Legal & General, weigerden mee te werken aan dit onderzoek en scoorde daarmee een 1. Lees het onderzoek: delfstofwinnende bedrijven en mensenrechten voor meer informatie.

Kom in actie

Wil jij weten hoe jouw bank of verzekeraar scoort? Samen kunnen we ze aanzetten tot verandering. Ga naar de Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer en spreek je bank of verzekeraar aan op ontverantwoord beleid.

Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer

Dit is de eerste keer dat de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer samenwerken in een onderzoek. Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer zijn een initiatief van FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi en Oxfam Novib.

Bron: Oxfam Novib, 17 december 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.