Home ActueelNieuws actie tegen chocolademakers

actie tegen chocolademakers

  • 8 maart 2013

Mars, Mondelez en Nestlé laten vrouwen in de cacao-industrie in de steek. Veel cacao-boerinnen leven in grote armoede. Dit moet anders stelt Oxfam Novib. Vandaag, op Internationale Vrouwendag, voert Oxfam campagne bij de hoofdkantoren van deze bedrijven.

Foto:George Osodi/Oxfam Novib

Cacaoboerinnen krijgen vaak minder betaald dan mannen. Ze hebben minder toegang dan mannen tot land, krediet, trainingen, kunstmest, irrigatiestelsels, en dergelijke. Ook is er veel armoede onder de arbeiders. Dit blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib naar de toeleveringsketens voor cacao in Brazilië, Indonesië, Nigeria en Ivoorkust. Mars, Mondelez en Nestlé beheersen 40 procent van de chocolademarkt en kopen een derde van de jaarlijkse mondiale cacaoproductie in. Maar zij doen bitter weinig om de omstandigheden aan te pakken waaronder vrouwen cacao telen.

pak ongelijkheid aan

Mars, Mondeléz en Nestlé moeten de grote ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in hun toeleveringsketen aanpakken. Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib: ‘Mars, Mondeléz en Nestlé hebben de invloed en de verantwoordelijkheid om betere en eerlijker voorwaarden te scheppen voor deze vrouwen. De drie bedrijven zeggen dat zij meer gaan doen om hun producten duurzamer te maken. Nu moeten ze deze beloftes nakomen.’

De acties vandaag zijn onderdeel van de wereldwijde Oxfam Behind the Brands-campagne. Daarmee bindt Oxfam Novib met andere Oxfam-organisaties de strijd aan met de misstanden in de voedselproductie. Kom ook in actie en teken de petitie.

Bron: Oxfam Novib, 08 maart 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.