Noodhulp in Marokko na aardbeving
Op 8 september werd Marokko getroffen door een verwoestende aardbeving. Bijna 3.000 mensen kwamen om het leven en duizenden raakten gewond. Velen brengen buiten de nacht door vanwege naschokken en het risico op instortingen.
De hulpverlening in het aardbevingsgebied wordt momenteel geleid door de regering van Marokko. Die houdt toezicht op de zoek- en reddingsoperaties, is betrokken bij het opruimen van rotsen en puin op de wegen, het verlenen van medische zorg en het droppen van voedselpakketten voor slachtoffers die nog steeds niet kunnen worden bereikt.
In het moeilijk toegankelijke Atlasgebergte zijn hele dorpen weggevaagd. Daar lag ook het epicentrum van de aardbeving. In de eerste dagen naar de ramp mobiliseerde Oxfam een onderzoeksteam om de eerste behoeften van de mensen in kaart te krijgen. Samen met verschillende Marokkaanse partners bezochten hulpverleners van Oxfam het zwaar getroffen gebied. In de provincie Al Haouz, aan de voet van de Atlas, vielen de meeste doden. Bijna ieder gezin is er wel een familielid kwijtgeraakt. Naast tenten, voeding en water is er vooral medische zorg nodig.
Al 30 jaar actief in Marokko
Momenteel werkt Oxfam aan een hulpverleningsplan. Marokko is geen onbekend gebied. Oxfam ondersteunt sinds 1991 verschillende rurale projecten zoals duurzaam toerisme en landbouwprojecten die aan veel Marokkanen werkgelegenheid bieden. Deze bevinden zich ook in het getroffen gebied. Daarnaast zijn er programma’s voor gendergelijkheid. Oxfam hoopt zo snel mogelijk samen met collega’s van het Oxfam-kantoor in Rabat en de Marokkaanse partners aan de slag te gaan. De schade is enorm en de directe noden van de bevolking zijn hoog. Het is van groot belang dat de noodhulp snel op gang komt.
Meer nieuws
-
3 april 2025 NieuwsAardbeving Myanmar: duizenden mensen hebben hulp nodig
Je hebt vast de beelden op het nieuws gezien: ingestorte gebouwen, wanhopige mensen… op vrijdag 28 maart werden Myanmar en delen van Thailand getroffen door een zware aardbeving. Het officiële dodental staat op 3700, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Duizenden mensen zijn gewond of alles kwijtgeraakt. Ons team in Myanmar verleent noodhulp in het rampgebied – maar om iedereen te bereiken is er véél meer support nodig. Doe je mee?
Lees meer
-
19 maart 2025 NieuwsKomt er eindelijk vrede in Oekraïne?
Het is de vraag op ieders lippen: komt er wel of geen staakt-het-vuren in Oekraïne? En… zal dat een eerlijke deal zijn die leidt tot duurzame vrede, mét genoeg inspraak van Oekraïne? Want laten we duidelijk zijn: het is niet aan andere landen om de toekomst van 44 miljoen Oekraïners te bepalen.
Lees meer
-
19 maart 2025 BlogGeld geven werkt (en andere feiten over noodhulp)
De oorlog in Oekraïne, dramatische situatie in Gaza of de hongercrisis in de Sahel – het zijn slechts drie voorbeelden van actuele noodsituaties. Alle drie zijn ze heel verschillend van aard. Maar ze hebben één ding gemeen: mensen hebben zo snel mogelijk hulp nodig.
Lees meer
-
23 januari 2025 BlogEen organisatie vóór gevluchte mensen... dóór gevluchte mensen
De wereld lijkt soms een plek vol ellende, maar overal staan mensen op om daar verandering in te brengen. Neem John Jal Dak - ruim tien jaar geleden vluchtte hij naar Uganda vanwege de burgeroorlog in Zuid-Sudan. Nu is hij internationaal bekend vanwege zijn inzet voor mensen op de vlucht, met een organisatie dóór en vóór vluchtelingen. De Obama Foundation noemde hem in 2022 zelfs één van de Leaders of Africa. We spreken hem over zijn levensverhaal, organisatie en motivatie. “Het is hard werken, maar de resultaten zijn het waard.”
Lees meer