Home ActueelNieuws Aanval op de rijken?

Aanval op de rijken?

  • 17 januari 2017

Na de publicatie van ons rapport bleken veel mensen nogal wat vragen te hebben. Waarom valt Oxfam Novib rijke mensen aan? Veel geven toch aan goede doelen? Hoe zit het dan met de salarissen van onze directie?

We hebben niks tegen rijken

De 8 miljardairs die gebruikt worden in onze vergelijking, zijn de 8 rijkste miljardairs wereldwijd. Ze hebben op dit moment het meeste geld in handen.

Daar hebben ze ook voor gewerkt en succesvolle bedrijven voor opgericht. Hier hebben we niets op tegen. We zijn ons er ook van bewust dat mensen als Bill Gates meedoen aan de ‘Giving Pledge’. Een groot deel van hun inkomsten geven ze weg.

Dat vinden we geweldig. Een fantastisch initiatief! Maar ook Bill Gates weet dat dit niet genoeg is: rijken moeten meer belasting betalen. Net als multinationals. Door legale belastingontwijking lopen ontwikkelingslanden miljarden per jaar mis.

Je leest het goed: meer belasting

Belasting betaalt voor scholen, wegen, gezondheidszorg. Het zorgt voor gelijke kansen en mogelijkheden. Het zou niet zo moeten zijn dat je een achterstand hebt omdat je in het verkeerde dorp bent geboren, of in het verkeerde land.

En dan de multinationals, zij krijgen belastingvoordelen waar jij als gewone burger nooit toegang tot hebt. Dat is toch belachelijk?

Armoede daalt, maar ongelijkheid groeit

Het huidige economische systeem bevordert ongelijkheid.  Daar zijn wij het niet mee eens, daar is Bill Gates het niet mee eens en heel veel andere mensen ook niet.

De ongelijkheid groeit dagelijks. Dat moet stoppen. Vandaag nog.

En dan nog het salaris van onze directeur

Oxfam Novib heeft 1 algemeen directeur, Farah Karimi. Daarnaast zijn er 3 mededirecteuren voor specialismen als Bedrijfsvoering en Campagnes. Ze dragen wereldwijde verantwoordelijkheden: zo worden er in meer dan 90 landen campagnes gevoerd. Vanaf 1 maart 2017 is er een driekoppige directie.

Farah Karimi geeft leiding aan ruim 300 medewerkers in Nederland en zo’n 600 verdeeld over 27 ontwikkelingslanden. Zij is verantwoordelijk voor een budget van bijna 200 miljoen euro per jaar. De directeur ziet erop toe dat dit geld zorgvuldig wordt besteed en bewaakt de kwaliteit van onze programma’s. Het salaris wordt vastgesteld door de Raad van Toezicht van Oxfam Novib, in lijn met de richtlijnen van de VFI branche-organisatie van goede doelen de Code Goed Bestuur voor Goede Doelen.

Het brutosalaris van €111.572 (wat inclusief werkgeverslasten neerkomt op €126.737,-) is ruim onder de voor 2015 geldende maximumnorm van € 144.000 die in de beloningsregeling van Goede Doelen Nederland is vastgesteld.

Wellicht klinkt het nog veel, maar slechts 1,3% van onze uitgaven gaat naar beheer- en administratiekosten, waaronder de salarissen van onze directie.

93 cent van iedere gedoneerde euro gaat rechtstreeks naar armoedebestrijding

En daardoor hebben we de volgende resultaten behaald in 2015-2016:

Bekijk in twee minuten wat we het afgelopen jaar hebben gedaan om armoede te verslaan.

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.