Home ActueelNieuws Dit moet je weten over de cholera-uitbraak

Dit moet je weten over de cholera-uitbraak in Jemen

Het wordt door de Verenigde Naties nu al de ergste cholera-uitbraak van de wereld genoemd. Elke dag raken 2.000 mensen in Jemen besmet met de ziekte. Hoe komt het dat er in korte tijd honderdduizenden mensen besmet raakten, terwijl we cholera kunnen voorkomen en genezen? En waarom vindt de uitbraak juist in Jemen plaats?

Vijf vragen en antwoorden over de cholera-epidemie in Jemen

1. Wat is cholera?

Misselijkheid, braken, buikpijn en plotseling opkomende waterige diarree. Dat zijn de klachten als je besmet raakt. De oorzaak van cholera is een bacterie (de vibrio cholerae), die via eten of water je lichaam binnenkomt. Als je iets eet of drinkt waar de bacterie inzet, word je binnen 1 tot 5 dagen ziek. De cholerabacterie maakt een giftige stof aan (enterotoxine), die je darmwand stimuleert om grote hoeveelheden vocht te produceren. Met diarree en braken als gevolg. Hoe ziek je wordt, is afhankelijk van je gezondheid en je ‘voedingstoestand’. De diarree kan ernstige uitdroging veroorzaken en in het ergste geval, als je bijvoorbeeld verzwakt bent door honger, kan de uitdroging binnen enkele uren tot de dood leiden.

2. Hoe onstaat cholera-epidemie?

Cholera wordt dus verspreid via de cholerabacterie. Onder slechte hygiënische omstandigheden kan deze bacterie goed overleven en zich snel verspreiden. Dat kan bijvoorbeeld in een gebied waar veel mensen dicht op elkaar wonen en waar geen schoon drinkwater te vinden is. Bij rampen, zoals aardbevingen, overstromingen en hongersnood, ligt een cholera-uitbraak op loer.

201706 Jemen Cholera Uitbraak Moayed Al-Shaibani Oxfam
Foto: Moayed Al-Shaibani/Oxfam

3. Waarom is er nu een cholera-uitbraak in Jemen?

De oorlog in het straatarme Jemen duurt al twee jaar. In grote delen van het land werden regeringstroepen door rebellen verdreven. De regering voert nu, onder leiding van buurland Saudi-Arabië, bombardementen uit boven Jemen.

Na twee jaar oorlog zijn huizen verwoest, waterleidingen kapot en zijn ziekenhuizen gesloten. Vuilnis wordt niet meer opgehaald en er is geen elektriciteit. Bovendien dreigt er voor miljoenen mensen in Jemen een hongersnood. Het zijn de ‘perfecte’ omstandigheden voor een cholera-uitbraak. De bacterie kan zich door de slechte hygiënische omstandigheden razendsnel verspreiden.

4. Hoe stop je een cholera-uitbraak?

De eerste prioriteit is natuurlijk om zieken zo snel mogelijk te behandelen, zodat er zo min mogelijk dodelijke slachtoffers vallen. Maar om de verspreiding van de ziekte te stoppen, moeten de hygiënische omstandigheden van de mensen in Jemen verbeteren. Schoon drinkwater, zeep en voorlichting zijn van levensbelang om de verdere verspreiding van de cholera-bacterie te voorkomen. 

201706 cholera uitbraak Jemen noodhulp Tegid Cartwright Oxfam
Foto: Tegid Cartwright/Oxfam

5. Wat gebeurt er nu? Noodhulp in de strijd tegen cholera

Oxfam is aanwezig in Jemen, en werkt hard aan de distributie van schoon drinkwater, hygiëne kits en voorlichting. We hebben al 418.203 mensen bereikt met water en sanitatie-maatregelen en we deelden in korte tijd 1.547 hygienekits uit, waar we natuurlijk voorlichting bij gaven. Een vliegtuig met nog eens 30 ton aan hulpgoederen zal vrijdag 30 juni aankomen in Jemen, zodat we nog meer mensen kunnen bereiken met noodhulp.

Foto: Moayed Al-Shaybani / Oxfam

Help mee

Wij werken de klok rond om zoveel mogelijk nieuwe slachtoffers te voorkomen. Samen stoppen we deze onnodige ziekte.

De bevolking in Jemen gaat gebukt onder een vernietigende burgeroorlog en dreigt nu te bezwijken onder een cholera-epidemie. We doen er alles aan om de mensen in Jemen te ondersteunen. Help je mee?

Ontdek alles over onze projecten in Jemen

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.