Foto: Aurelie Marrier d'Unienville / Oxfam

Rwanda: armoede en voedselzekerheid

Groeiende economie en trauma's

Rwanda maakt een grote ontwikkeling door. De economie en stabiliteit van het land groeien hard. Maar het rassenconflict en de genocide in 1994 hebben diepe wonden achtergelaten.

  • Rwandezen kampen met een groot trauma en er heerst veel wantrouwen onder de bevolking.
  • Bij een derde van de huishoudens in Rwanda staat een vrouw aan het hoofd, vaak een weduwe. Deze vrouwen verdienen meestal niet genoeg om van rond te komen met hun gezin.
  • Bijna de helft van de Rwandese bevolking leeft onder de armoedegrens.
  • 90% van de bevolking is afhankelijk van landbouw.

Zo helpen wij

We willen mensen samenbrengen in Rwanda zodat er gebouwd kan worden aan een duurzame toekomst. Vooral de armste mensen moeten kunnen profiteren van de nieuwste ontwikkelingen. Een paar voorbeelden van ons werk.

  • Met het radiostation Radio La Benevolencija helpen we mensen trauma’s te verwerken en met conflicten om te gaan. De populaire soap ‘New Dawn’, over een conflict tussen 2 buurdorpen, is enorm populair. De soap werd geproduceerd met hulp van Oxfam Novib en wordt ingezet in praatgroepen over tolerantie en verzoening.
  • Lokale partnerorganisaties stimuleren de leiderschapskwaliteiten van vrouwen. Door trainingen leren de vrouwen om voor zichzelf op te komen binnen de gemeenschap en zo ook een goed inkomen te verdienen.
  • De Rwandese overheid promoot het verbouwen van champignons, zodat er meer diversiteit komt in de gewassen en mensen meer te eten hebben. Oxfam Novib helpt gemeenschappen bij het opzetten van een eigen bedrijfje.
  • We helpen kleine boeren. We trainen bijvoorbeeld boerinnen in het kweken en verkopen van ananassen zodat ze genoeg inkomen verdienen voor hun gezin.

Nieuwsberichten Rwanda

Er zijn geen berichten.

Open data Rwanda

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.