Foto: Saikat Mojumder / Oxfam Novib

Myanmar: natuurrampen en vrouwenrechten

Orkaan 

Myanmar werd de afgelopen jaren getroffen door grote natuurrampen, zoals de orkaan Nargis in 2008. Huizen, scholen en landbouwgrond werden verwoest. Vooral arme kustbewoners en boeren zijn de dupe van de natuurrampen en verliezen steeds weer hun bron van inkomsten. Daarnaast ontwikkelt het land zich mondjesmaat. De politieke vrijheid in Myanmar is beperkt en etnische problemen worden genegeerd. Dit draagt bij aan de spiraal van armoede.

Zo helpen wij

We werken aan voedselzekerheid en helpt de inwoners van Myanmar weerbaarder te maken tegen rampen, door de natuur in ere te herstellen. Ook werken we aan onderwijs en vrouwenrechten in Myanmar.

  • Onze partnerorganisaties planten nieuwe mangrovebossen die als een natuurlijke bescherming tegen het water werken. De bevolking leert hoe ze de bomen moeten onderhouden.
  • Boeren en vissers leren hoe zij de mangrove kunnen gebruiken. Tussen de wortels van de mangrove leven vissen, garnalen en schaaldieren die vissers kunnen vangen. Achter de bossen, uit de wind, verbouwen boeren hun gewassen.
  • Vissersgemeenschappen in de Deltaregio hebben soms moeite met het verkrijgen van de juiste en eerlijke visrechten. We ondersteunen de vissers bij de onderhandelingen over hun rechten met de overheid.
  • Op papier hebben vrouwen en mannen dezelfde rechten. Maar in de praktijk hebben weinig vrouwen leiderschapsposities. We stimuleren vrouwen om op te komen voor hun rechten. En we helpen met goed onderwijs.
  • We helpen bij de opbouw van het land na een natuurramp. Onze partnerorganisaties herbouwen verwoeste scholen. Basis- en middelbare scholieren krijgen speciaal natuuronderwijs, zodat ze weten waarom mangrovebossen zo belangrijk zijn.

Open data Myanmar

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.