
Jemen: vluchtelingen en conflict
In Jemen is het moeilijk overleven. Door de oorlog die in 2014 uitbrak, zijn water en eten schaars of onbetaalbaar. Wij verleenden al aan meer dan 3 miljoen mensen noodhulp met onder meer water, voedsel en onderdak. We spreken overheden aan die wapens leveren aan de strijdende partijen. En dringen aan op beëindiging van het geweld.
Voedselonzekerheid
14 miljoen mensen staan op de rand van hongersnood. 24 miljoen mensen − ruim 80% van de bevolking − zijn afhankelijk van noodhulp. Bijna 90% van het voedsel in Jemen moet worden geïmporteerd. Meer dan drie miljoen mensen hebben hun huis moeten ontvluchten voor het geweld.
Steun ons werk
Met jouw gift kunnen we mensen in risicogebieden als Jemen helpen. Met eten, schoon drinkwater en medicijnen.
Wapenhandel
De oorlog in Jemen escaleerde in 2015 tot een internationaal conflict, toen de door Saudi-Arabië aangevoerde coalitie zich erin mengde. Sinds het begin van het conflict zijn er grote zorgen over schendingen van het internationaal recht door alle strijdende partijen, inclusief de coalitie.
De Verenigde Staten heeft aangekondigd te stoppen met wapenhandel aan Saudi-Arabië. Maar onder meer Groot-Brittannië blijft wapens verkopen aan het land, ondanks het risico dat deze worden ingezet in de oorlog in Jemen. Zo steunen rijke landen de bloedige oorlog en wakkeren het conflict verder aan.

Vrede is ingewikkeld
Omdat er heel veel partijen en landen betrokken zijn bij het conflict, is de weg naar vrede lang en ingewikkeld. Gewone mensen zijn daar het slachtoffer van. Sluiting van vliegvelden en havens leidt tot voedsel- en brandstoftekorten. 70% van alle humanitaire en commerciële goederen gaat langs één haven: Hodeidah, waar al tijden zwaar om wordt gevochten. Door vervuild drinkwater brak de grootste cholera-epidemie ooit uit.

Recht op veiligheid
Begin oktober 2018 verbleef Suying, hoofd van ons humanitaire team, een week in Jemen. 'Het is hartverscheurend om mannen, vrouwen en kinderen in oorlog te zien’, vertelt ze na haar bezoek. ‘Waar heftig wordt gevochten zijn fabrieken en bedrijven gesloten. Zo ontstaan er tekorten aan alles, van voedsel tot medicijnen. Door hyperinflatie en het uitblijven van salarissen voor ambtenaren is de prijs van voedsel en diesel voor velen niet of nauwelijks betaalbaar. De prijs van kookolie is in sommige plaatsen tot wel 200 procent gestegen.
'Onderweg naar het noorden van Jemen passeerden we een levendige markt met vers fruit, groenten en vee. Schrijnend om te zien, wetend dat veel mensen deze producten niet kunnen betalen.'

Op weg naar vrede
Natuurlijk zijn inwoners van Jemen pas écht veilig als de oorlog stopt. We roepen de betrokken partijen én de internationale gemeenschap op zich daarvoor in te zetten:
- Staakt-het-vuren zodat het bloedvergieten stopt
- Werk met diplomatie aan een structurele oplossing
- Noodhulp mag nooit worden gehinderd. Vertraging, omleiding of het tegenhouden van hulp is streng verboden door het internationaal humanitair recht
- Bescherm vrouwen en kinderen tegen seksueel geweld
- Betrek vrouwen in het vredesproces. Inclusieve vredesonderhandelingen houden langer staand. Bovendien hebben vrouwen in Jemen er recht op om mee te doen.
Zo helpen wij
Met noodhulp redden we levens. Sinds juli 2015 bereikten we al meer dan 3 miljoen mensen met levensreddende noodhulp. We zorgen voor eten, water, medicijnen en bouwen sanitaire voorzieningen om uitbraken van besmettelijke ziektes te voorkomen. We bevorderen actief burgerschap en versterken het maatschappelijk middenveld. Ook zetten we veiligheid en vrouwenrechten op de agenda van politieke en religieuze leiders in Jemen.
Help mee
Het is dankzij jouw steun dat we dit werk kunnen doen en mensen in risicogebieden als Jemen kunnen helpen.
Nieuwsberichten Jemen
-
23 maart 2023 PersberichtOxfam Novib: Na acht jaar oorlog staat Jemen op rand van de economische afgrond
Nu Jemen haar negende oorlogsjaar ingaat, is de bevolking het slachtoffer van een verwoestende humanitaire crisis, zo lijden meer dan twee miljoen kinderen aan acute ondervoeding.
Lees meer
-
8 maart 2023 BlogSpeaking up: de rol van vrouwen in het vredesproces in Jemen
Jemen kent een van de ergste humanitaire crises ter wereld. De hele bevolking merkt de effecten, maar meisjes en vrouwen worden extra hard geraakt. Hun bewegingsvrijheid (zowel letterlijk als figuurlijk) is door het militaire conflict nog verder ingeperkt. Toch geven zij mede richting aan het land. Dat begon al met de Arabische Lente en gaat door in het huidige vredesproces.
Lees meer
-
10 januari 2023 NieuwsBritse en Amerikaanse wapens maken burgerslachtoffers in Jemen
Een nieuw rapport van Oxfam Novib wijst uit dat Britse en Amerikaanse wapens veelvuldig worden gebruikt om burgerdoelen te bestoken.
Lees meer
-
21 november 2022 NieuwsLand in oorlog: collega’s uit Jemen aan het woord
Acht jaar geleden brak de burgeroorlog in Jemen uit. Voor de meeste Jemenieten is het niet iets wat je op het nieuws ziet; het is een dagelijkse realiteit. Ferran Puig en Abdulwasea Mohammed werken in Jemen voor Oxfam Novib. We spreken hen over de situatie in het land en de impact van onze projecten.
Lees meer