Foto: Fran Afonso / Oxfam

Haïti: noodhulp en natuurramp

Orkaan Matthew

1.4 miljoen mensen in Haïti zijn afhankelijk van noodhulp door de verwoesting die orkaan Matthew in 2016 aanrichtte. Haïti was nog aan het herstellen van de aardbeving, orkaan en cholera-uitbraak die het land in 2010 troffen. Haïti loopt groot risico op een cholera-epidemie. 75% van de klinieken die cholera kunnen behandelen zijn door de orkaan vernietigd. Veel mensen kunnen de medicijnen niet betalen. Besmet water wordt niet gezuiverd en de bevolking kan niets anders dan er gebruik van maken.

  • Honderden mensen zijn overleden.
  • 5840 mensen vertonen tekenen van cholera.
  • 175.509 mensen zagen geen andere mogelijkheid dan hun huis te verlaten.
  • 2,1 miljoen mensen in Haïti zijn getroffen door orkaan Matthew, waarvan 1,4 miljoen mensen afhankelijk zijn van noodhulp.

Zo helpen wij

We verzorgen levensreddende noodhulp en proberen een cholera-epidemie te voorkomen. We helpen met:

  • het uitdelen van waterzuiveringstabletten
  • het opbouwen en herstellen van waterpunten
  • het uitdelen van onder andere eten, dekens en lampen

We richten ons ook op de wederopbouw. Zo moeten de boeren weer zo snel mogelijk kunnen zaaien en verbouwen. We helpen daarom bij het herstellen van de irrigatiesystemen.

Na de aardbeving in 2010 waren 1,5 miljoen Haïtianen dakloos. Er vielen 222.000 doden. Wij hielpen een half miljoen Haïtianen met water en sanitaire voorzieningen. Toen de cholera-epidemie uitbrak, hebben we 700.000 mensen bereikt met maatregelen om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Zes jaar na de aardbeving hebben de meeste Haïtianen het leven weer opgepakt. Nog 57.000 mensen woonden begin dit jaar voor de orkaan in tijdelijke kampen.

 

Open data Haïti

Ja, ik wil per e-mail informatie ontvangen over activiteiten, producten en manieren om Oxfam Novib te steunen.
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.