Te weinig vaccins? Nergens voor nodig!
9 van de 10 mensen in ontwikkelingslanden zullen dit jaar geen toegang hebben tot een coronavaccin. Rijke landen hebben het grootste gedeelte van de vaccins namelijk al voor zichzelf opgekocht. Onze eis: eerlijk delen. Maar dat niet alleen. We kunnen er ook voor zorgen dat het vaccintekort wordt opgelost!
Hoe groot is het vaccintekort?
De drie grootste vaccinbedrijven ter wereld (GSK, Merck en Sanofi) zeggen in 2021 coronavaccins te produceren voor slechts 1.5% van de wereldbevolking. Drie andere grote farmaceuten, Pfizer, Moderna en AstraZeneca, streven ernaar om genoeg te produceren voor 1/3 van de wereldbevolking - waarvan het grootste gedeelte al is opgekocht door rijke landen.
Wat kunnen rijke landen dan doen om dit tekort op te lossen?
Rijke landen moeten echt in actie komen, vindt onze beleidsadviseur Esmé Berkhout:
Om wereldwijd uit deze crisis te kunnen komen, moeten rijke landen alle mogelijkheden aangrijpen om de productiecapaciteit te vergroten. Het is onbegrijpelijk dat ze dat vooralsnog niet doen.
Bovendien is de huidige vaccinschaarste eigenlijk onnodig. Er bestaat al een oplossing voor, die alleen nog niet benut wordt: de Covid-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie. Klinkt ingewikkeld, maar het idee is simpel: vaccinontwikkelaars delen hun kennis en technologie met andere farmaceuten, zodat de vaccins veel sneller en in veel grotere aantallen kunnen worden geproduceerd.
Kort gezegd: als farmaceuten het recept delen kunnen er wereldwijd veel meer vaccins gemaakt worden.
Het goede nieuws: de politiek luistert!
Om aandacht te vragen voor deze oplossing heeft Oxfam Novib samen met gezondheidsorganisatie Wemos een brief geschreven aan de regering, ondertekend door 54 andere Nederlandse organisaties die zich ook hard maken tegen de ongelijke toegang tot vaccins. Daarin vragen we de regering om de druk op farmaceuten te verhogen om hun kennis te delen. En met succes! Onze brief heeft voor discussie gezorgd in de Tweede Kamer tijdens het coronadebat. De motie die daarna is ingediend door SP en D66 is unaniem aangenomen. Dat betekent dat het kabinet nu aan zet is om in actie te komen.
Benieuwd wat politici hierover te zeggen hebben?
Bekijk het Grote Geneesmiddelendebat terug om te ontdekken wat politici te zeggen hebben over vaccinschaarste. Tijdens het debat worden (kandidaat) Kamerleden van verschillende partijen aan de tand gevoeld over hoe we omgaan met de macht van Big Pharma, en hoe de Nederlandse regering kan bijdragen aan een eerlijke wereldwijde verdeling van coronavaccins.
Wil je in actie komen tegen deze ongelijkheid?
De Nederlandse overheid moet de druk opvoeren op farmaceuten om de huidige vaccinschaarste tegen te gaan. Wij blijven ons dan ook inzetten om te zorgen dat dit gebeurt!
Maar Nederland kan dit probleem niet alleen oplossen. We willen daarom ook dat de Europese Commissie zich hier hard voor maakt. Daarvoor zijn handtekeningen nodig uit meer dan 10 verschillende EU-lidstaten, zodat we samen een sterk geluid kunnen laten horen. Doe je mee?
Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang ze in je mailbox!