Onze hulp in Gaza: 6 veelgestelde vragen
1. Werkt Oxfam Novib in Gaza?
Oxfam Novib is al sinds de jaren vijftig actief in bezet Palestijns gebied en Israël. We hebben er drie kantoren: in Gaza, Jeruzalem en Ramallah (op de Westelijke Jordaanoever). Een groot gedeelte van ons werk richt zich op noodhulp.
2. Wat doen jullie daar precies?
- Bijna 2 miljoen Palestijnen in Gaza zijn op dit moment ontheemd. Onze hulp bestaat uit het verstrekken van essentiële hulpgoederen aan zoveel mogelijk mensen. Deze hulpgoederen bestaan uit onder andere eten, schoon drinkwater, hygiëneproducten, dekens en matrassen en directe financiële steun. Het is nog lang niet genoeg, maar met de hulp dié we kunnen bieden hebben we tot nu toe samen met onze partners meer dan 490.0000 mensen bereikt.
- Naar schatting 52% van het aantal doden in Gaza is vrouw of kind. 52.000 vrouwen zijn zwanger en duizenden van hen zullen de komende maand bevallen. Wij trainen jonge mensen zodat zij mentale en fysieke eerste hulp kunnen verlenen. Ook leiden we samen met onze partnerorganisatie Juzoor verloskundigen op en delen kits uit voor een veilige bevalling. Ten minste 500 zwangere vrouwen zijn geholpen dankzij dit werk.
- De water- en sanitaire voorzieningen in Gaza zijn grotendeels vernietigd. Meer dan 83% van de watervoorraad is op. Door gebrek aan schoon drinkwater en hygiëne in de overbevolkte gebieden liggen ziektes zoals cholera op de loer. Samen met onze partner Palestinian Environmental Friends zijn we een grootschalig waterproject gestart. We installeren lokaal geproduceerde ontziltingsinstallaties en plaatsen grote watertanks met tappunten. Ook zorgen we voor douches en toiletten en delen we hygiënekits uit. Zo willen we meer dan 25.000 mensen in Rafah en Khan Younis voorzien van schoon water.
Omdat de noden hoog zijn, is dit belangrijke hulp, maar wat wij en andere organisaties kunnen bieden aan hulp is een druppel op een gloeiende plaat.
3. Is het veilig om in Gaza te werken?
Het is in Gaza zeer onveilig om te werken. De meeste van onze collega's en hun gezinnen in Gaza zijn uit hun huizen verdreven, sommige zelfs meerdere keren. Het is een extreem traumatische en schrijnende tijd voor iedereen in Gaza. Iedereen is onzeker en voelt zich onveilig, en heeft moeite om onderdak, voedsel, water en elektriciteit te krijgen. Toch helpt iedereen elkaar en onze collega's in Gaza slagen erin om samen met partnerorganisaties de hulp te bieden die zo essentieel is.
4. Hoe krijgen jullie hulp Gaza in?
Onze hulp wordt met vrachtwagens via de beschikbare grensovergang in Egypte naar Gaza gebracht. Helaas worden de vrachtwagens maar mondjesmaat toegelaten door de Israëlische autoriteiten. Hierdoor is aan alles tekort in Gaza en heerst er vreselijke honger.
Dat betekent niet dat doneren geen zin heeft. De toegang voor humanitaire organisaties zoals wij is beperkt, maar hulp is niet onmogelijk, zoals je in de antwoorden hierboven hebt kunnen lezen. Bovendien is het belangrijk dat we klaarstaan met voldoende middelen en mensen wanneer een staakt-het-vuren ingaat en de toegang wordt verbeterd, zodat we de hulp massaal kunnen opschalen. We roepen de Israëlische autoriteiten dan ook op om alle grensovergangen naar Gaza te openen, zodat wij en andere hulporganisaties veel meer hulp kunnen bieden.
Wij leveren geen hulp via zogenoemde luchtdroppings. Hulpgoederen droppen via de lucht is de minst effectieve manier om hulp te bieden en het is ook de duurste, gevaarlijkste en meest chaotische manier voor wanhopige mensen om hulp te ontvangen.
5. Waarom houdt Israël hulpgoederen tegen?
Israël kan hulpgoederen weigeren met het stempel “dual use” - dat betekent dat ze de potentie hebben om voor militaire doeleinden te worden gebruikt. Het gaat hier om producten die mensen nodig hebben om te kunnen overleven of om in hun basisbehoeften te voorzien, zoals medische middelen, waterleidingen, zaklampen en batterijen. Israël geeft geen specifieke redenen waarom ze goederen weigeren. Soms wordt een klein onderdeel afgekeurd waardoor de hele vrachtwagen terugmoet, met grote vertragingen tot gevolg. Dit systeem lijkt willekeurig en is niet transparant - wat vandaag door mag, kan morgen worden tegengehouden. Wat Israël “dual use” noemt gaat veel en veel verder dan de internationaal geaccepteerde standaard en omvat vage, brede categorieën zoals ‘communicatiemateriaal’.
6. Waarom is volgens jullie een permanent staakt-het-vuren de enige oplossing?
Een permanent staakt-het-vuren is het allerbelangrijkste humanitaire antwoord dat Gaza nu nodig heeft. De Israëlische militaire aanval veroorzaakt verwoesting en gevaar op zo'n grote schaal dat het onmogelijk is om op een veilige manier hulp te bieden. Israëls aanvallen op Gaza zorgen voor massale ontheemding, hongersnood en ontelbare doden onder de meer dan 2 miljoen mensen in Gaza. Alleen een permanent staakt-het-vuren kan een einde maken aan het buitensporige geweld waar de burgerbevolking slachtoffer van wordt en hulpverleners in staat stellen om de mensen de hulp te bieden die ze nu nodig hebben.
Eis van de Nederlandse regering dat zij aandringen op een staakt-het-vuren en teken onze petitie.