Kabinet: ga nu aan de slag, sluit kolencentrales
- 2 september 2015
Het kabinet heeft dé kans laten liggen om een revolutionaire ommezwaai te maken in het klimaat- en energiebeleid. Door in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak, kiest het kabinet voor een juridisch achterhoedegevecht, in plaats van leiderschap te tonen in de aanloop naar de klimaatonderhandelingen in Parijs.
'Duurzame energie is de enige oplossing om klimaatverandering te stoppen.'
In de brief van staatssecretaris Mansveld over het voornemen in beroep te gaan wordt iedere concrete actie uitgesteld tot volgend jaar. Daarmee negeert de overheid de wake-up-call die het vonnis in de door milieuorganisatie Urgenda aangespannen zaak was.
CO2 uitstoot moet omlaag
Nu is de Tweede Kamer aan zet. Wij roepen de Kamerleden op niet in te stemmen met dit uitstel maar te zorgen dat de regering nú aan de slag gaat. Wij hebben als Nederland een verantwoordelijkheid om razendsnel de CO2-uitstoot omlaag te brengen: zodat onze kinderen en kleinkinderen – hier en aan de andere kant van de planeet – nog een leefbare aarde overhouden.
Fossielvrij is kwestie van willen
Duurzame energie is de enige oplossing om klimaatverandering te stoppen. Dat maakt bovendien de economie toekomstbestendig. Willen we voorkomen dat er steeds vaker stormen over de wereld razen, dat de zeespiegel stijgt, dat de toestroom van klimaatvluchtelingen zal toenemen, dan moeten we werken aan een energievoorziening zonder olie, zonder kolen en zonder gas. Technisch gezien kan 'fossielvrij' al lang, het is nu slechts nog een kwestie van politieke wil. Uitstel kunnen we ons eenvoudigweg niet permitteren, daarvoor staat er teveel op het spel.
Nu aan de slag
Wij roepen de Kamer op om in het Kamerdebat dat binnenkort gevoerd wordt deze historische kans te pakken. Luister naar de tienduizenden Nederlanders die op social media vragen: #ganietinberoep. Ga desgewenst in cassatie in belang der wet, dat levert veel sneller duidelijkheid over de juridische vragen. Maar ga bovenal echt #aandeslag.
Farah Karimi, directeur Oxfam Novib
Nelke Manders, directeur a.i. Milieudefensie
Sylvia Borren, directeur Greenpeace
Tjerk Wagenaar, directeur Stichting Natuur en Milieu
Jelle de Jong, directeur IVN
Ben Witjes, directeur programma's HIVOS
Ruud van den Hurk, directeur ActionAid
Simone Filippini, directeur Cordaid
Liset Meddens, Fossielvrij Nederland, 350.org
Joris Hogenboom, Provinciale Natuur en Milieufederaties
Arjan Berkhuysen, directeur Waddenvereniging
Titia Wolterbeek, directeur Vlinderstichting
Rob van Westrienen, directeur RAVON
Ditzelfde artikel werd geplaatst in De Volkskrant.
Bron: Oxfam Novib, 2 september 2015