Hoe Bengalese jongeren de politiek beïnvloeden
Hoe kun je politici overtuigen om meer te doen voor jongeren? Door ze overtuigende verhalen te vertellen, zo besloten de jongeren van Empower Youth for Work in Bangladesh. Niet de minsten kwamen luisteren naar hun pleidooi.
Daar waren ze dan: 140 jongeren, vanuit heel Bangladesh bijeengekomen. Vandaag hadden zíj het voor het zeggen. Hun publiek: de minister van Jeugd en Sport, zijn onderminister, en tal van parlementsleden en andere overheidsfunctionarissen.
Dit was de aanleiding
De jongeren vertegenwoordigen 4 districten waar het Empower Youth for Work-programma wordt uitgevoerd. Hun doel: de sociale en economische kansen van jongeren in Bangladesh vergroten. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Door overtuigende verhalen te vertellen aan mensen die aan dat doel kunnen bijdragen, zo besloten de jongeren. Verhalen over jongeren die een beter leven kregen, dankzij Empower Youth for Work.
Verhalen zijn er genoeg
Neem Mala, die besloot haar creativiteit te verkennen en naar mogelijkheden zocht om extra geld te verdienen voor haar gezin. En dat lukte, ondanks de afkeuring van haar man en naast haar dagelijkse zorgtaken. Mala verdient nu een extraatje met het vlechten en knopen van juteproducten, bijvoorbeeld voor tassen.
Of Shafiul, die door zijn fysieke beperking niet kon meekomen in de samenleving. Nu heeft hij werk gevonden in de bouw. Want dankzij de training van Empower Youth for Work kan hij nu zijn zwakte omzetten in kracht. Shafiul bewijst dat werken met een arbeidsbeperking wél kan.
En dan de jongeren uit boerenfamilies, in de stad Barisal. Zij zagen met eigen ogen de impact van chemische bewerking op landbouwgrond. Deze jongeren geloven dat vergroening van de landbouw kansen biedt. En dat investeren in groene technologie tot economische groei kan leiden.
Waar het hart vol van is…
Waar het hart vol van is, vloeit de mond van over. Daarom verzamelden de jongeren deze en andere 'Stories to Influence'. De verhalen vertellen allemaal waarom en hoe sociale en economische kansen van jongeren versterkt moeten en kunnen worden. Ze vormen dan ook de basis voor de aanbevelingen die Empower Youth for Work doet voor het Nationale Jeugdbeleid. Dit beleid is vastgesteld in 2017, maar de implementatie laat op zich wachten. Tijd voor actie dus. Tijdens een eendaagse workshop namen de jongeren daarom de 8 artikelen van het Jeugdbeleid onder de loep. De artikelen werden ontleed, verklaard én aangepast.
Van verhaal naar aanbeveling
Op basis van de Stories to Influence schreven de jongeren aanbevelingen voor het jeugdbeleid. Zo laat het verhaal van Mala zien dat de overheid het voor vrouwen mogelijk moet maken om hun zorgtaken te combineren met betaald werk. Voor jongeren als Shafiul moet de overheid vaardigheidstrainingen bieden. En voor een betere toekomst voor de landbouw moet de overheid investeren in landbouwinnovatie waarvan zowel het klimaat als de werkgelegenheid profiteren. Ook zijn er trainingen en leningen nodig, zodat jongeren groene technologie kunnen inzetten. In totaal zette het team 27 soortgelijke aanbevelingen op papier.
Het moment suprême
Nu alleen nog een manier vinden om die aanbevelingen te presenteren aan de overheid. 140 jongeren verzamelden zich daarvoor op het event 'National Dialogue on Youth Policy 2017 and Action Plan 2018'.
Het event werd omarmd door de overheid, aldus de minister van Jeugd en Sport, Sri Biren Shikder:
Het initiatief van Oxfam en de jongeren om dit event te organiseren, stellen we zeer op prijs. Het ministerie heeft dan ook hoge prioriteit aan dit evenement gegeven. Niet voor niets zijn alle beleidsmakers aanwezig, inclusief twee ministers, een secretaris en de directeur-generaal van het ministerie van Jeugdontwikkeling. We zijn allemaal hier om te horen wat de eisen van de jongeren zijn.
Een mijlpaal voor Bangladesh
En die eisen werden uiterst serieus genomen. De minister van Jeugd en Sport waardeerde de gedrevenheid en betrokkenheid van de jongeren:
We zijn onder de indruk van de aanbevelingen, en de manier waarop ze vandaag gepresenteerd zijn. We gaan ervoor zorgen dat deze aanbevelingen worden opgenomen in de National Youth Policy.
Dat beaamde ook Asadul Islam, secretaris van het ministerie van Jeugd en Sport.
We waarderen de aanbeveling om een jeugdraad aan te stellen. We zijn dan ook van plan om een Nationale Jeugdraad op te zetten, met jongeren uit het hele land. Als we daarin slagen, zal dat een mijlpaal zijn.
De stem van duizenden
Met de Nationale Jeugdraad hopen de jongeren de invoering van het Nationale Jeugdbeleid te kunnen waarborgen. Door mee te doen aan het besluitvormingsproces geven ze een stem aan alle jongeren in Bangladesh. Die kans grijpt Azmira Begum, lid van de Nationale Jeugdadviesraad, met beide handen aan:
Jonge meisjes zoals ik worden vaak genegeerd. We hebben niet het voorrecht om onze mening te geven. De Nationale Jeugdadviesraad van Empower Youth for Work geeft me een platform waar ik duizenden jonge meisjes kan vertegenwoordigen. Ik kan er delen wat we denken, wat we voelen, wat we willen.