Gelijkheid voor iedereen
- 13 maart 2017
Een demonstratie tegen haat en vóór solidariteit: op zaterdag 11 april liepen duizenden vrouwen – en mannen mee in de Women’s March.
Na het vieren van Internationale Vrouwendag en met de verkiezingen in zicht, was het tijd voor een tweede Women’s March in Amsterdam. Dit keer liepen er maar liefst 20.000 deelnemers mee, wat het een van de grootse Nederlandse demonstraties van de afgelopen paar jaar maakte. Deze grote opkomst kenmerkt niet alleen het draagvlak zien voor een solidaire samenleving maar legt helaas ook een probleem bloot van onze samenleving: gelijkheid is zeker niet nog niet voor iedereen.
An economy that works for women
Volgens het onlangs door Oxfam uitgebrachte rapport ‘An economy that works for women’ is 1 op de 5 mannen in ontwikkelingslanden het er niet mee eens dat vrouwen, die hiervoor gekwalificeerd zijn, buiten de deur werken. Gelijkheid tussen man en vrouw is vaak nog ver te zoeken in de hedendaagse wereld. Vrouwen doen in verhouding meer onbetaald werk dan mannen: zij dragen nog altijd de grootste last van het huishouden. Het stereotype van de vrouw als verzorgster blijft voorbestaan. Het huidige economische systeem houdt deze ongelijkheid in stand; economische beleidsmaatregelen hebben een andere impact op vrouwen dan op mannen, met name in ontwikkelingslanden (Oxfam, 2017).
Fiscaal beleid en gendergelijkheid
‘De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’, is een veelgebruikte uitdrukking als het over belastingsystemen en gelijkheid gaat. Een progressief belastingstelsel zorgt ervoor dat de bovenlaag van de samenleving meer betaalt aan de publieke dienstverlening in een land. Een progressief belastingsysteem zorgt ervoor dat iedereen in de samenleving gebruik kan maken van diensten als educatie en gezondheidszorg. Fiscale beleidsmaatregelen kunnen dus worden ingezet om (gender)ongelijkheid tegen te gaan. In ons huidige economische systeem gebeurt dit helaas nog te weinig. Slechts het allerrijkste deel van de samenleving geniet van de fiscale voordelen die overheden bieden. En het grootste gedeelte hiervan, je raadt het al, is man.
“Armoede is seksistisch, net als de verdeling van extreme rijkdom” (Global Alliance for Tax Justice, 2017)
Wie betaalt de prijs?
Overheden kijken weg bij belastingontduiking en faciliteren zo indirect genderongelijkheid. Ontwikkelingslanden worden het hardst geraakt door de praktijken van belastingontduikende multinationals. Ontwikkelingslanden lopen jaarlijks miljarden mis, omdat multinationals via belastingparadijzen belasting ontduiken. Dit laat de overheden van deze ontwikkelingslanden geen keus: ze zullen moeten bezuinigen op de publieke dienstverlening. Bij gebrek aan goede publieke voorzieningen nemen vrouwen de taken van de staat over, waardoor zij weinig tot geen tijd hebben om zich te scholen of een betaalde baan te hebben. Daarbij komt ook nog dat de staat niet beschikt over voldoende financiële middelen en dus niet kan investeren in bijvoorbeeld educatie, vrouwenrechten, veiligheid of de zorg terwijl deze investeringen hard nodig zijn om een eerlijkere samenleving te creëren.
De rol van onze overheid
Je vraagt je misschien nu af: Waarom zou ik me druk maken over belastingen en gelijkheid in ontwikkelingslanden? Wat heb ik hiermee te maken? Ter verduidelijking: Nederland is het op twee na grootste belastingparadijs in de wereld. De Nederlandse overheid maakt het grote ondernemingen erg makkelijk om belasting te ontwijken: van alle EU-landen biedt onze overheid de meeste mogelijkheden om het betalen van belasting te omzeilen. Hierdoor lopen ontwikkelingslanden jaarlijks miljarden aan belastinginkomsten mis.
Ook wij van Oxfam Novib liepen op 11 maart mee in de Women’s March om onze steun te betuigen. Zonder economische gelijkheid zal genderongelijkheid blijven voortbestaan. Het is daarom belangrijk om hiertegen op te staan. Gelijkheid is voor iedereen.
Auteur: Yvette Hogenelst, is stagiaire communicatie en campagnes op de Governance and Financial Flows afdeling van Oxfam Novib. Tot en met mei werkt ze mee aan de Even it up campagne.
Wil je meer lezen over vrouwen en economische emancipatie? Lees het Oxfam rapport: ‘An economy that works for women’
Bronnen
- Global Alliance for Tax Justice. Factsheet: 7 Reasons Why We Need #TaxJustice for Women’s Rights.
- Oxfam (2017). An economy that works for women. Oxfam briefing paper.