Ondertussen in... Somalië
Somaliërs tonen veel veerkracht, ondanks de extreme droogte en soms onveilige situatie in het land. Oxfam Novib experts Marina van Dixhoorn en Nienke Hiemstra doen verslag uit Puntland, in het noordoosten van het land. Van veehouders tot vrouwelijke ondernemers: zij richten hun blik op de toekomst. Onze langetermijnprojecten maken dit ook mogelijk.
Onderweg in Puntland
Marina van Dixhoorn (relatiemanager Somalië): "We bezoeken eerst het dorp Geri-hel, drie uur rijden van de regionale hoofdstad Garowe. Het is een dunbevolkt gebied. Na een asfaltweg volgt een zandweg. Het landschap kenmerkt zich door rots- en zandvlaktes met af en toe een kleine boom en struikgewas. Bij aankomst worden we begroet door vier grote groepen kamelen en een grote groep geiten. Het is namelijk drinktijd. De dieren wachten keurig op hun beurt."
Een zonnige oplossing
Drinkwater voor vee is niet vanzelfsprekend. In Somalië blijft door klimaatverandering al een paar jaar bijna alle regen uit. Maar het land beschikt wel over bepaalde hoeveelheden grondwater. De kunst is om dit naar boven te krijgen. De oplossing, zoals ook in het dorp Geri-hel: een pomp met zonnepanelen. Met jaarlijks ruim 3000 zonuren (twee keer zoveel als Nederland) is deze techniek geknipt voor Somalië. Ook de dorpsverlichting werkt op zonne-energie. Is het grondwater omhoog gepompt, dan stroomt het met pijpleidingen naar grote bassins voor het vee. Via andere leidingen stroomt het water naar het dorp, waar 3000 mensen wonen. Vrouwen hoeven nu niet ver meer te lopen om water te halen, wat tijd bespaart en veiliger is.
Klaar voor de toekomst
Het watersysteem is geïnstalleerd door Oxfam Novib, maar de dorpsbewoners zijn bij het hele proces betrokken. Met kleine donaties dragen ze bij aan de waterpomp. Een klein comité is verantwoordelijk voor het het innen van de bijdrages en het onderhoud van de pomp, waarvoor ze speciaal zijn getraind. Een volgende stap in het project is het verbeteren van de waterkwaliteit, door zout uit het water te filteren. Met de waterinstallatie zijn de inwoners van het dorp bestand tegen de droogte. Ook op economisch vlak weren ze zich. De vrouwen in het dorp verenigen zich sinds een paar jaar in een spaargroep, na korte training van Oxfam Novib. Wekelijks leggen ze een klein bedrag in en ieder jaar kan een van de leden een lening afsluiten. Een van de vrouwen, Ahado, kon zo het assortiment van haar winkel uitbreiden.
Gevlucht voor de droogte
Nienke Hiemstra (projectleider noodhulp): "De tweede dag bezoeken we een kamp voor mensen op de vlucht, bij Garowe. De situatie daar staat in groot contast met het dorp van de dag ervoor. We spreken een groep vrouwen die al jaren geen huis meer hebben. De redenen lopen uiteen: extreme droogte tot gewapende conflicten. Deze vrouwen zien geen mogelijkheid om op de korte termijn terug te keren naar hun oude woonplaats. Daarvoor is het nog te onveilig. Of ze zijn al hun vee, en daarmee hun inkomen, kwijtgeraakt door de droogte.
Samen met onze partnerorganisatie KAALO bieden we noodhulp in het kamp. We delen hygiënekits uit, met zeep, wasmiddel en jerrycans. Een ander item dat we uitdelen zijn lampen en opladers, werkzaam op zonne-energie. Met name vrouwen en meisjes voelen zich dan veiliger als ze 's nachts het toilet bezoeken.
Minimale uitstoot, maximale klimaatschade
Somalië draagt maar 0,01% bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot, maar vangt wel de hardste klappen op van de klimaatcrisis. Het land kampt al jaren met extreme droogte. Dat leidt tot mislukte oogsten, stervend vee en ernstige voedsel- en watertekorten. Veel mensen verblijven noodgedwongen in kampen, zoals bij Garowe. Het is tijd dat de daadwerkelijke boosdoeners betalen voor klimaatschade in Somalië en andere kwetsbare landen. Vind jij dat ook?
De grote vervuilers moeten betalen!
Gerelateerd nieuws
-
16 juli 2025 PersberichtSchijnvertoning in Brussel: EU zet geen enkele druk terwijl genocide in Gaza doorgaat
Ondanks een maandenlang traject, een onderzoek met scherpe conclusies en een lijst met mogelijke sancties hebben EU-ministers van Buitenlandse Zaken, waaronder minister Veldkamp, opnieuw besloten helemaal niets te doen. Daarmee kiezen zij ervoor om Israël te blijven steunen terwijl de genocide in Gaza gewoon doorgaat – en de Europese medeplichtigheid voortduurt.
Lees meer
-
23 juni 2025 NieuwsOproep aan NAVO-leiders: investeer in vrede, gelijkheid en mensenrechten
In aanloop naar de NAVO-top op 24 en 25 juni in Den Haag hebben Oxfam Novib en ruim 120 andere maatschappelijke organisaties een gezamenlijke brief gestuurd aan de NAVO-leiders. Onze oproep: investeer niet alleen in defensie, maar juist ook in vrede, internationaal recht en ontwikkelingssamenwerking.
Lees meer
-
7 april 2025 PersberichtNGO’s diep geschokt na gesprek premier Schoof: géén rode lijn Gaza
Premier Schoof trekt geen rode lijn bij de oorlog in Gaza. Dat zei hij in gesprek met Oxfam Novib, Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Save the Children en PAX. Zij schoven vandaag als één front aan bij premier Schoof met een gezamenlijke oproep: kijk niet langer weg van de genocide in Gaza en stop de onvoorwaardelijke steun aan de Israëlische regering. De uitnodiging voor het gesprek was te danken aan de honderdduizenden Nederlanders die zich aansloten bij de 'Niet in mijn naam'-campagne en een fundamentele koerswijziging eisen van het kabinet Schoof. Zij willen niet langer medeplichtig zijn aan evidente oorlogsmisdaden of misdrijven tegen de menselijkheid die leiden tot etnische zuivering of zelfs genocide.
Lees meer
-
3 april 2025 NieuwsAardbeving Myanmar: duizenden mensen hebben hulp nodig
Je hebt vast de beelden op het nieuws gezien: ingestorte gebouwen, wanhopige mensen… op vrijdag 28 maart werden Myanmar en delen van Thailand getroffen door een zware aardbeving. Het officiële dodental staat op 3700, maar het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Duizenden mensen zijn gewond of alles kwijtgeraakt. Ons team in Myanmar verleent noodhulp in het rampgebied – maar om iedereen te bereiken is er véél meer support nodig. Doe je mee?
Lees meer