Ondertussen in... Somalië
Somaliërs tonen veel veerkracht, ondanks de extreme droogte en soms onveilige situatie in het land. Oxfam Novib experts Marina van Dixhoorn en Nienke Hiemstra doen verslag uit Puntland, in het noordoosten van het land. Van veehouders tot vrouwelijke ondernemers: zij richten hun blik op de toekomst. Onze langetermijnprojecten maken dit ook mogelijk.
Onderweg in Puntland
Marina van Dixhoorn (relatiemanager Somalië): "We bezoeken eerst het dorp Geri-hel, drie uur rijden van de regionale hoofdstad Garowe. Het is een dunbevolkt gebied. Na een asfaltweg volgt een zandweg. Het landschap kenmerkt zich door rots- en zandvlaktes met af en toe een kleine boom en struikgewas. Bij aankomst worden we begroet door vier grote groepen kamelen en een grote groep geiten. Het is namelijk drinktijd. De dieren wachten keurig op hun beurt."
Een zonnige oplossing
Drinkwater voor vee is niet vanzelfsprekend. In Somalië blijft door klimaatverandering al een paar jaar bijna alle regen uit. Maar het land beschikt wel over bepaalde hoeveelheden grondwater. De kunst is om dit naar boven te krijgen. De oplossing, zoals ook in het dorp Geri-hel: een pomp met zonnepanelen. Met jaarlijks ruim 3000 zonuren (twee keer zoveel als Nederland) is deze techniek geknipt voor Somalië. Ook de dorpsverlichting werkt op zonne-energie. Is het grondwater omhoog gepompt, dan stroomt het met pijpleidingen naar grote bassins voor het vee. Via andere leidingen stroomt het water naar het dorp, waar 3000 mensen wonen. Vrouwen hoeven nu niet ver meer te lopen om water te halen, wat tijd bespaart en veiliger is.
Klaar voor de toekomst
Het watersysteem is geïnstalleerd door Oxfam Novib, maar de dorpsbewoners zijn bij het hele proces betrokken. Met kleine donaties dragen ze bij aan de waterpomp. Een klein comité is verantwoordelijk voor het het innen van de bijdrages en het onderhoud van de pomp, waarvoor ze speciaal zijn getraind. Een volgende stap in het project is het verbeteren van de waterkwaliteit, door zout uit het water te filteren. Met de waterinstallatie zijn de inwoners van het dorp bestand tegen de droogte. Ook op economisch vlak weren ze zich. De vrouwen in het dorp verenigen zich sinds een paar jaar in een spaargroep, na korte training van Oxfam Novib. Wekelijks leggen ze een klein bedrag in en ieder jaar kan een van de leden een lening afsluiten. Een van de vrouwen, Ahado, kon zo het assortiment van haar winkel uitbreiden.
Gevlucht voor de droogte
Nienke Hiemstra (projectleider noodhulp): "De tweede dag bezoeken we een kamp voor mensen op de vlucht, bij Garowe. De situatie daar staat in groot contast met het dorp van de dag ervoor. We spreken een groep vrouwen die al jaren geen huis meer hebben. De redenen lopen uiteen: extreme droogte tot gewapende conflicten. Deze vrouwen zien geen mogelijkheid om op de korte termijn terug te keren naar hun oude woonplaats. Daarvoor is het nog te onveilig. Of ze zijn al hun vee, en daarmee hun inkomen, kwijtgeraakt door de droogte.
Samen met onze partnerorganisatie KAALO bieden we noodhulp in het kamp. We delen hygiënekits uit, met zeep, wasmiddel en jerrycans. Een ander item dat we uitdelen zijn lampen en opladers, werkzaam op zonne-energie. Met name vrouwen en meisjes voelen zich dan veiliger als ze 's nachts het toilet bezoeken.
Minimale uitstoot, maximale klimaatschade
Somalië draagt maar 0,01% bij aan de wereldwijde CO2-uitstoot, maar vangt wel de hardste klappen op van de klimaatcrisis. Het land kampt al jaren met extreme droogte. Dat leidt tot mislukte oogsten, stervend vee en ernstige voedsel- en watertekorten. Veel mensen verblijven noodgedwongen in kampen, zoals bij Garowe. Het is tijd dat de daadwerkelijke boosdoeners betalen voor klimaatschade in Somalië en andere kwetsbare landen. Vind jij dat ook?
De grote vervuilers moeten betalen!
Gerelateerd nieuws
-
25 september 2023 NieuwsNoodhulp na aardbeving Marokko
Op 8 september werd Marokko getroffen door een verwoestende aardbeving. Bijna 3.000 mensen kwamen om het leven en duizenden raakten gewond. Velen brengen buiten de nacht door vanwege naschokken en het risico op instortingen. Oxfam Novib is in het rampgebied.
Lees meer
-
21 september 2023 PersberichtEU gebruikt hulpbudget voor Niger, Libië en Tunesië om Fort Europa te verstevigen
De Europese Unie gebruikt haar hulpbudget, bestemd voor economische programma’s in Noord en West-Afrika, om migratie naar Europa een halt toe te roepen, zo blijkt uit het nieuwe rapport van Oxfam ‘From Development to Deterrence’. Onderzoekers concluderen dat in Tunesië minstens een derde van het Europees geld, dat bestemd is voor economische projecten, bij de Tunesische kustwacht terechtkomt. In Niger wordt een onevenredig deel van het hulpbudget besteed aan grensbeveiliging. En in Libië gaat bijna het gehele ontwikkkelingsbudget op aan instanties die migranten tegenhouden.
Lees meer
-
13 september 2023 PersberichtOxfam noodhulpteam op weg naar Marokko
Een humanitair team van Oxfam vertrekt vandaag naar Marokko om samen met de collega’s van het Oxfam kantoor in Rabat en verschillende Marokkaanse partners vast te stellen hoe de slachtoffers van de aardbeving het meest geholpen kunnen worden.
Lees meer
-
4 augustus 2023 Blog6 maanden na de aardbeving in Turkije en Syrië
Op zondag 6 augustus is het exact zes maanden geleden dat Turkije en Syrië werden getroffen door een verwoestende aardbeving. De aardbeving had een kracht van bijna 8 op de schaal van Richter en had impact op miljoenen mensen. Samen met de samenwerkende hulporganisaties van Giro555 heeft Oxfam Novib meer dan 120 miljoen euro ingezameld voor de nodige noodhulp. Met onze collega's en partners in de landen zijn we nog steeds hard aan het werk in de gebieden. Onze collega uit het noodhulpteam, Marina van Dixhoorn, bezocht Turkije om te kijken hoe de situatie nu is.
Lees meer