Vluchtelingen in Burkina Faso
Foto: Cisse Amadou

Hoe de coronacrisis vluchtelingen extra hard raakt

Afstand houden van je geliefden valt niet mee. Steeds je handen wassen als je iets buitenshuis hebt aangeraakt is ook niet altijd haalbaar. Leven met het coronavirus is een uitdaging. Dat geldt des te meer voor veel vluchtelingen. In overvolle vluchtelingenkampen is afstand houden vaak onmogelijk. Toegang tot gezondheidszorg of schoon water ontbreekt. Drie gevluchte vrouwen vertellen hun aangrijpende verhaal.

Op de dag dat ik hoor dat deze ziekte voorbij is, zullen we dansen – Victorine, Burkina Faso

Vluchteling Victorine Burkina Faso 

‘De eerste keer dat ons dorp werd beschoten, verloor ik twee broers en een neef. De tweede keer was ik gedwongen te vluchten, net als anderen voor mij. Ik vertrok met slechts de kleren die ik aanhad.’

‘Vroeger brouwde ik traditioneel bier, waarmee ik mijn hele gezin kon onderhouden. Nu heb ik niets meer. We wonen bij een lokale familie, ik zou niet weten wat ik zonder hen moest.’

Voedsel- en watertekort

‘Er heerst een enorm voedseltekort, soms eten we een hele dag niets. Zelfs water komen we tekort, terwijl we dat in deze hitte zo hard nodig hebben. Het coronavirus heeft onze angst en onze problemen alleen maar vergroot; we mogen niet meer buiten verzamelen om voedsel te ontvangen.’

‘Ik raap nu grind, dat ik verkoop om mijn gezin te kunnen voeden. In de toekomst zie ik mezelf omringd door mijn kinderen, die succesvol zijn. Ik zal in vrede kunnen ademen. Mijn kinderen zijn mijn hoop, voor hen leef ik.’

Die andere ziekte: onzekerheid

‘Mijn hoop is dat er snel een medicijn voor deze ziekte wordt gevonden, want we hebben al genoeg te lijden onder onze andere ziekte: onzekerheid. Op de dag dat ik hoor dat deze ziekte voorbij is, zullen we dansen. De aanvallen konden we ontvluchten. Maar een ziekte die door de wind wordt gebracht, is enorm zwaar.’

Victorine is een van de tienduizenden ontheemden die in Kaya, Burkina Faso, worden opgevangen. Het land wordt al vijf jaar geteisterd door jihadistische aanslagen. 

Er is maar één waterpunt in mijn blok – Nur Jahan, Bangladesh

Vluchteling Bangladesh Nur Cox's Bazar 

‘Ik woon al drie jaar in dit vluchtelingenkamp. Het is zwaar om in een tent te wonen. Het extreme weer is een van de vele uitdagingen.'

Nur Jahan is een van honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen in de regio Cox’s Bazar in Bangladesh. De situatie in de vluchtelingenkampen is schrijnend. De onderkomens zijn kwetsbaar voor de aanhoudende regens die het land jaarlijks teisteren. De wegen veranderen in modderstromen, aardverschuivingen verwoesten hutten en tenten. Door kapotte rioleringen en gebrek aan schoon water liggen dodelijke ziekten op de loer. Het aantal coronabesmettingen loopt langzaam op.

Afstand houden en handen wassen

‘We hebben gehoord over het coronavirus, en we weten dat we vaak onze handen moeten wassen met zeep. Ze zeggen dat we afstand moeten houden van elkaar, maar er is één waterpunt in mijn blok…’

‘Als we genoeg zeep hebben en kunnen douchen, dan kunnen we onszelf beschermen tegen deze ziekte. Als we genoeg te eten hebben, blijven we gezond.’

Mijn werk helpt me om sterk te blijven – Wafaa uit Syrië woont nu in Italië

Vluchteling Syrie Italie 

‘De eerste dagen van de lockdown waren zwaar. Ik bleef thuis en naaide mondkapjes voor mij en mijn familie. De deur uitgaan vermeed ik. Oxfam gaf ons hygiënematerialen om ons te helpen besmetting te voorkomen.’ 

‘Tot maart had ik een wekelijkse routine: werken bij de kleermaker, Italiaanse les, op familiebezoek en een wandeling langs de Arnorivier. Nu ga ik twee keer per week naar mijn werk. Ik repareer de uniforms van artsen en verpleegkundigen en ander textiel in de lokale ziekenhuizen. Ik ben blij dat ik deze kleine bijdrage kan leveren aan mijn nieuwe gemeenschap in een moeilijke tijd.’

‘Mijn werk helpt me om sterk te blijven, net als mijn geloof. Ik hoop dat op een dag mijn gewone leven weer kan beginnen en dat mijn vrienden en familie veilig blijven.’

Aantal mensen op de vlucht weer gestegen

We maken ons grote zorgen om de vele vluchtelingen die te maken krijgen met de gevolgen van het coronavirus. Om hen te ondersteunen roepen we de internationale gemeenschap op om bij te dragen aan een internationaal reddingspakket. Zeker nu het aantal ontheemden wereldwijd weer is gestegen. In de aanloop naar Wereldvluchtelingendag  (20 juni) maakte de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bekend dat meer dan 1 procent van alle mensen wereldwijd op de vlucht is – dat zijn bijna 80 miljoen mensen. UNHCR heeft nog nooit zo’n hoog aantal vastgesteld. Van deze mensen sloegen 45,7 miljoen binnen eigen land op de vlucht. De rest stak de grenzen over. 

Video

Op deze plek staat een YouTube video. YouTube plaatst cookies.
Als je die hier wilt bekijken, kies dan bij cookie-instellingen dat je social media cookies accepteert.
Of bekijk de video buiten deze site op YouTube.

Zo bestrijden wij corona

Achter elk van deze cijfers schuilt een verhaal zoals dat van Victorine, Nur Jahan of Wafaa. Om hen te ondersteunen werkt Oxfam samen met partnerorganisaties in tientallen landen om de verspreiding van corona in vluchtelingenkampen en kwetsbare gemeenschappen te voorkomen. We geven hygiënevoorlichting, delen water en zeep uit en zorgen dat mensen voldoende voedsel kunnen kopen.

Help je mee?

Wil je ook helpen? Dat kan! Met 15 euro kun je bijvoorbeeld 15 gezinnen een week lang voorzien van zeep. Met 40 euro kunnen 7 families een maand gebruik maken van schoon, veilig water. En met 70 euro geef je bijvoorbeeld training en uitrusting waarmee 5 vrijwilligers hygiënevoorlichting kunnen geven.

Ja, ik help mee

Cookies

Logo Oxfam Novib

Fijn dat je onze site bezoekt

Cookies helpen ons om jou te laten zien wat je interessant en belangrijk vindt op onze eigen website, andere websites en sociale media. Vind je dat goed?

Logo Oxfam Novib

Cookies zelf instellen

Analytische en functionele cookies zijn nodig om te zorgen dat onze website goed werkt. Marketing en sociale media cookies zorgen dat je relevante advertenties ziet op andere websites. Welke cookies wil je accepteren?

Ik accepteer alle cookies
Ik wil geen marketing en social media cookies