Ik stap over naar een andere bank afl 1: Bedankt ING, maar het is mooi geweest
Guido Castagna: "Ik wist nooit wat de ING bank deed met mijn geld. Nu weet ik dat wel. Dus stap ik over." Deel 1 in een serie blogs over overstappen naar een andere bank.
Ik wist nooit wat ING deed met mijn geld. Nu weet ik dat wel. Dus stap ik over.
Als iets me heeft geleerd te sparen, dan was het wel de Pennie Rekening Spaarpot compleet met bankpas. De kwartjes en guldens die ik van oma kreeg, duwde ik in de gleuf rechtsboven. Vervolgens rolden de geldstukken naar hun eigen vakje. Kwamen de guldens tot het eerste streepje, dan had je er al tien!
Geld ‘opnemen’ uit deze Penniebank deed je met de betaalpas die ik zorgvuldig in mijn la bewaarde. Je stak ‘m links in de automaat. De plastic kap klikte los en tadaa, je kon bij je geld! Mooi detail: de pas van mijn broertje had net een andere inkeping, dus paste niet op mijn spaarpot. Mijn geld was dus nog veilig ook!
Door de jaren heen kreeg ik nog veel meer mooie cadeaus van ‘mijn’ bank. Ik herinner me de Blue Brain, een soort digitale organizer waar ik urenlang adressen in heb zitten voeren. Gewoon omdat het kon, denk ik. Er was de studentenrekening, de reisverzekering en rentepunten waarmee ik niet zo lang geleden een luidspreker voor de helft van het geld heb gekocht.
Alleen vanwege de dalende spaarrentes heb ik nog wel eens bij een andere bank een rekening gehad. Maar dat voelde altijd een beetje als een avontuurtje. Vreemdgaan zelfs. Zeker toen Icesave in 2009 failliet ging en het heel even leek dat ik kon fluiten naar mijn spaargeld. Nee, dan de ING. Daar bankierde ik met de Pennie Rekening Spaarpot al zorgeloos en veilig sinds mijn vijfde.
Toch ga ik nu echt overstappen. Het 7-cijferige rekeningnummer – een van de weinige nummers die ik uit hoofd ken – ga ik verruilen 10-cijferige getallenreeks die ik waarschijnlijk de rest van mijn leven op mijn betaalpas moet opzoeken. Ik stap over naar een bank met 0% rente op de standaard spaarrekening. Geen rentepunten, geen eigen pinautomaten en al helemaal geen Pennie Spaarpot.
Ik lijk wel gek. En toch voelt het goed.
Volgend blog:
Hoe de oranje leeuw me hoofdpijn gaf
Kijk op eerlijkegeldwijzer.nl om te zien waar jouw bank in investeert of een klacht in te dienen als je het niet eens bent met het beleid van je bank.
Over de auteur
Guido Castagna werkt als content manager voor Oxfam Novib. Hij volgt het werk van Oxfam op de voet en deelt verhalen daarover met het Nederlandse publiek. Eerder werkte hij als journalist en schreef het boek ‘Met de beste bedoelingen’ over de impact van kleinschalig ontwikkelingswerk. Waar mogelijk probeert Guido de wereld zelf eerlijker te maken. Bijvoorbeeld door geen vlees te eten, geen auto te kopen en te bankieren bij een duurzame bank.
Bron: Oxfam Novib, 27 april 2017
Lees ook...
-
Ik stap over afl 2: Hoe de oranje leeuw me hoofdpijn gaf
-
Ik stap over afl 3: Quickscan voor het vinden van een betere bank
-
Ik stap over afl 4: Hoop putten uit de achtbaantheorie
-
Ik stap over (5) – probleemloos veranderen van bank
-
Leven naast het water in Bangladesh en Nepal
- Trefwoorden: Belastingontwijking Eerlijke prijzen
Eerlijker delen
Als we macht en welvaart eerlijker verdelen, creëren we een betere toekomst voor miljarden mensen. Strijd mee voor een rechtvaardige wereld zonder armoede.