Home BlogsDagelijks leven 5 landen waar jij deze zomer niet naartoe kunt

5 landen waar jij deze zomer niet naartoe kunt

Negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: naar deze landen kun je niet toe deze zomer
Bron: NOS. De landen met een negatief reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in 2017
Foto: NOS

Een vakantiebestemming kiezen wordt er niet makkelijker op. Weer hebben iets meer landen een negatief reisadvies gekregen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Door geweld, terreurdreiging of aanhoudende gevechten. Maar deze landen zijn méér dan rode en oranje vlekken op de wereldkaart. Er is ook nog veel schoonheid, hoop en kracht te vinden. Graag vertellen we je meer over Pakistan, de Filipijnen, Niger, Irak en Congo.

Pakistan landen negatief reisadvies vakantie
Foto: Khaula Jamil/ Oxfam Novib

1. Pakistan

Pakistan kent schitterende landschappen. Van besneeuwde bergtoppen tot groene bossen en dorre woestijnen. Er zijn meerdere prachtige nationale parken. Maar de terroristische dreiging in Pakistan is hoog. Alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Vooral het westen en de grensgebieden bij India en Afghanistan zijn gevaarlijk.

Daarnaast hebben vooral de plattelandsstreken last van klimaatverandering. Voor jongeren is er weinig werk en weinig perspectief.

Maar Anila werkt aan een betere toekomst in Pakistan

Pakistan-Empower-Youth-For-Work-Anila-Khaula Jamil-Oxfam Novib
Anila is 19 jaar oud en studeert antropologie

Anila is onderweg naar de universiteit. In eerste instantie mocht ze niet naar school. Het geld was er niet. Maar toen haar vader zag hoe ongelukkig ze werd, liet hij haar alsnog studeren. Haar omgeving vindt het raar dat ze niet gaat trouwen en kinderen neemt. Zelfs haar eigen broers. Maar Anila is vastbesloten financieel onafhankelijk te worden. "Mijn droom is dat ik een huis kan laten bouwen voor mijzelf en mijn familie."

Oxfam helpt jonge mensen in Pakistan om hun dromen te realiseren.

 

Filipijnen landen negatief reisadvies vakantie
Foto: Oxfam GB

2. Filipijnen

Houd je van hagelwitte stranden? Of geniet je liever van prachtige panorama’s met grote rijstterrassen? In de Filipijnen vind je het allemaal! Op het eiland Palawan vind je de langste ondergrondse rivier ter wereld. In maart scherpte het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies naar de Filipijnen aan. In het uiterste zuiden van de Visayas was de kans op terrorisme toegenomen. 

Maar ook in andere delen van het land is het gevaarlijk. Geweld, criminaliteit, terrorisme. Ook reizen in het Noorden is niet zonder risico.

Ondertussen vechten kleine boeren in de Filipijnen tegen het klimaat

Filipijnen-klimaatverandering-Tessa Bunney-Oxfam-2014
Door klimaatverandering hebben boeren zoals Josephine steeds vaker met droogte te maken.

Josephine Alad-Ad is 47 jaar. Ze woont op het eiland Mindanao. Haar uienoogst mislukte compleet. Josephine heeft nu ons klimaatveranderingsprogramma gevolgd. Ook is ze inmiddels lid van een vrouwenvereniging voor het verbeteren van de landbouw.

Op veldscholen:

  • Leren we boeren nieuwe technieken om met klimaatverandering om te gaan
  • Leren we hen meer over hun rechten
  • Daarnaast werken we samen met lokale overheden om meer steun te krijgen voor deze boeren
Niger landen negatief reisadvies vakantie
Foto: Mirjam van den Berg/Oxfam Novib

3. Niger

Wist je dat in Niger het laatste land is in West-Afrika waar giraffen nog in het wild leven? Niamey is de hoofdstad. Het ligt aan de rivier de Niger, de belangrijkste rivier van West-Afrika met een lengte van maar liefst 4.160 kilometer. Ondanks alle pracht is Niger één van de armste landen ter wereld. Tweederde van het land bestaat uit zand van de Sahara.

Door gevechten tussen gewapende groepen en de overheid is het in veel gebieden nu heel gevaarlijk om te reizen. Er zijn ook veel mensen op de vlucht. Annick van Lookeren-Campagne, beleidsadviseur, is het afgelopen jaar meerdere malen naar Niger afgereisd. Je kunt hier haar verhaal lezen.

Water en toekomst voor mensen op de vlucht

 

Niger-Noodhulp-2017-Pablo-Tosco-OxfamGB
Rondom de Tsjaadmeer-regio ondersteunt Oxfam vluchtelingen

In de Tsjaadmeer-regio speelt zich een grote humanitaire crisis af. Miljoenen mensen zijn op de vlucht. Door noodverordeningen en doordat ze moeten vluchten, kunnen veel boeren niets meer verbouwen. 'Het is heel surrealistisch als je daar rondloopt. Je ziet sommige velden nog staan. Je ziet de rivier, en verderop is het Tsjaadmeer. Maar je ziet geen vissersbootjes. Geen boeren', vertelt Annick. Er is daardoor weinig eten en het eten wat er is, is duur.

In Niger ondersteunen we de vluchtelingen en ontheemden zoveel mogelijk:

  • Kwetsbare families worden geholpen met voedselbonnen en graan.
  • Er worden waterputten en watersystemen gebouwd.
  • In samenspraak met hulpverleners, andere organisaties, de vluchtelingen en de bewoners wordt gekeken naar de impact van de oorlog, de restricties van de noodtoestand en het verblijf om zo te komen tot gedegen noodhulp
Irak landen negatief reisadvies vakantie
Foto: Abbie Trayer-Smith / Oxfam America

4. Irak

De zomers van Irak zijn zinderend heet, het kan er wel vijftig graden worden. In de winter valt er veel neerslag, waardoor het mogelijk is om vee te houden. Maar het land is erg droog, waardoor het voor water grotendeels afhankelijk is van de buurlanden, zoals Syrië.

Irak is een land met een rijke geschiedenis. Zo staat de Citadel van Erbil op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn aanwijzingen dat al sinds het vijfde millenium voor Christus mensen op de heuvel van de citadel woonden. Maar door de vele oorlogen en IS die nu het land verscheurt, roept het land vooral beelden van geweld op. 

De afgelopen jaren zijn veel mensen op de vlucht geslagen voor de Islamitische Staat. De 'generatie 2000' is daardoor grotendeels opgegroeid met oorlog en onzekerheid.

Maar de jongere generatie van Irak staat klaar om te herbouwen 

Odai is 18. Toen hij probeerde te vluchten werd hij opgepakt door leden van IS. Die dreigden hem te vermoorden, maar toen ze in de auto terugreden werd de auto gebombardeerd. Hij verloor zijn arm maar overleefde de aanval wel. Nu woont hij weer in Mosul. 'We moeten herbouwen. De scholen, de ziekenhuizen moeten weer open... Als het meezit, zal iedereen van mijn generatie werk vinden. Wordt niemand achtergelaten', zegt Odai.

Want dat Mosul bevrijd is, betekent niet dat de problemen in Irak voorbij zijn. Huizen zijn vernietigd, kinderen zijn jaren niet naar school geweest, velen hebben familieleden verloren. Zoals Oxfam in een directe persreactie na de bevrijding aangaf: de bevrijding van Mosul betekent ook niet dat het voor iedereen veilig is om gelijk terug te keren. De gevechten in Hawija en Tal Afar gaan bovendien nog onverminderd door en de verwachting is dat hier nog veel mensen zullen moeten vluchten.

Sinds de aanval op Mosul begon, heeft Oxfam 300.000 mensen bijgestaan.

  • We delen voedsel en water uit aan mensen in het Mosul-district
  • We herstellen waterpunten
  • We zetten ons in voor veilige opvang
Congo landen negatief reisadvies vakantie
Foto: Eleanor Farmer / Oxfam

5. Congo

De Democratische Republiek Congo heeft prachtige natuur. Wilde bonobo's, tropische oerwouden, de vulkaan Nyiragongo met zijn lavameer... Maar Congo is ook een land dat al sinds 1994 gebukt gaat onder grootschalig geweld. Het land wordt geconfronteerd met een van de meest ernstige en vergeten humanitaire crises in de wereld. Ongeveer 7,5 miljoen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp.

Gevechten tussen het Congolese leger, gewapende milities, rebellengroepen en de grootste VN-macht ter wereld, heeft gezorgd voor meer dan 3,1 miljoen ontheemden. Sinds 1998 zijn 5,4 miljoen mensen overleden als gevolg van deze conflicten, veelal door ziektes die voorkomen hadden kunnen worden.  De situatie in de DRC blijft verslechteren nu er gevechten zijn uitgebroken in de Kasai’s.  Ook nu de verkiezingen zijn uitgesteld door president Kabilla groeit de kans op sociale en politieke onrust in het hele land.

Goede opvang voor 3,1 miljoen ontheemden

DR Congo Peacebrokers Jeppe Schilder Oxfam novib 2016
In totaal heeft Oxfam Novib 72 vredestichters opgeleid tussen 2015 en 2016, in verschillende conflictgebieden, zoals DRC, Burundi en Rwanda

Shadrack gaat altijd naar dezelfde kapper. Een voormalige rebel. "Hij heeft een nieuw vak geleerd, en werkt hier samen met andere voormalige rebellen." Shadrack is een vredestichter, hij werd in 2015 en 2016 opgeleid door Oxfam Novib. Hij is een aanspreekpunt binnen zijn gemeenschap en weet daardoor het beste wat mensen nodig hebben om de vrede te bewaren. "Ik wil dat niemand meer hoeft mee te maken wat ik heb meegemaakt. Ik ben mijn vrouw en kind verloren in de gevechten. Nu spreek ik met dorpen, stammen en de lokale overheid om de vrede zoveel mogelijk te bewaren."

Oxfam werkt al 50 jaar in Congo en we werken aan korte- en langetermijn oplossingen. We helpen onder meer mensen wier leven wordt bedreigd met water, voedsel en onderdak in de Kivu's en Tanganyika. We hebben door de ernstige humanitaire crisis ook recent een kantoor geopend in de provincie Kasai:

Foto: Petterik Wiggers / Oxfam

Help levens redden

Jouw hulp redt levens. Help mee met een gift. Zo steun je noodhulp bij rampen en geef je anderen onderdak, schoon drinkwater en eten. Samen redden we levens.

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.