Foto: Danielle Roubin / Oxfam AUS

Stop geweld tegen vrouwen

Seksueel misbruik openbaar

#MeToo ging de hele wereld over. Binnen enkele uren mobiliseerde deze hashtag duizenden vrouwen wereldwijd en spraken zij zich uit over seksuele intimidatie en seksueel misbruik. Een bewijs dat seksueel geweld overal voorkomt, in alle landen en culturen. Oxfam Novib voert actie om geweld tegen vrouwen te stoppen.

Duizenden getuigenissen

Net als twee jaar geleden met #ZegHet krijgt #MeToo ook in Nederland veel aandacht. Duizenden Nederlandse burgers grijpen de kans om zich uit te spreken tegen verbaal, fysiek en seksueel geweld. De meeste getuigenissen komen van vrouwen, uit alle lagen van de bevolking.

Ondanks deze menselijke verhalen over seksuele intimidatie en seksueel misbruik blijven veel Nederlanders sceptisch en vragen ze om harde bewijzen in plaats van enkel uitspraken.

Oxfam Novib strijdt tegen geweld tegen vrouwen
Foto: Oxfam
Oxfam Novib strijdt tegen geweld tegen vrouwen
Foto: Oxfam

Maria uit Quatemala:

Ondanks dat de burgeroorlog over is, kampen we iedere dag met geweld. 

Feiten in Nederland

Wist je dat in ons land:

  • 45% van de vrouwen te maken heeft gehad met fysiek of seksueel geweld, dat is 12% meer dan het Europees gemiddelde
  • 1 op de 3 vrouwen tussen 18 en 29 online is geïntimideerd
  • in 2014 bij de politie 1175 verkrachtingen en 6695 gevallen van seksueel geweld zijn gemeld
  • bij een publieke enquête 6% van de geënquêteerden vindt dat geslachtsgemeenschap zonder toestemming gerechtvaardigd is wanneer vrouwen schaars, sexy of provocerend gekleed zijn

Geweld tegen vrouwen wordt in vele delen van de wereld gevoed door vrouwonvriendelijke waarden en normen. Zoals de aanname dat mannen seksueel gezag hebben en de overtuiging dat een man een vrouw fysiek mag corrigeren voor ´incorrect´ gedrag.

Oxfam Novib strijdt tegen geweld tegen vrouwen
Foto: Oxfam
Oxfam Novib strijdt tegen geweld tegen vrouwen
Foto: Oxfam

Campagne 'Genoeg'

Deze normen kunnen we samen doorbreken. Met onze wereldwijde campagne ‘Genoeg’ werken wij met vrouwenrechtenorganisaties in 30 landen. Samen strijden we voor de rechten van vrouwen en tegen vrouwonvriendelijke waarden en normen. Dat doen we door gezonde sociale verhoudingen en geweldloosheid te promoten, bijvoorbeeld met bestaande voorbeelden van positieve sociale normen. Op deze manier creëren we een nieuw ´normaal´ en zorgen we ervoor dat geweld tegen vrouwen niet langer wordt getolereerd.

Doe mee

Iedereen kan hier een positieve bijdrage aan leveren. Jij ook! Doe mee aan de 16 actiedagen van de campagne 'Genoeg', van 25 november tot en met 10 december, en help mee om geweld tegen vrouwen te stoppen. Zeg 'Genoeg' tegen geweld tegen vrouwen.

Bekijk en deel deze video met #SayEnough

Oxfam-Novib-videoSayEnough

Zo besteden we ons geld

Armoede verslaan, het kan. Om dit te realiseren werven wij voor ons werk en dat van onze partnerorganisaties zoveel mogelijk inkomsten. Wat waren onze inkomsten het afgelopen jaar? En hoe besteden we het geld?

Kijk in onze portemonnee

Geef een studiebeurs aan een meisje

Geef een studiebeurs aan een meisje
€60,-

Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Toch kunnen wereldwijd veel meisjes niet naar school. Geef hen een goede opleiding en de kans te werken aan een mooie toekomst. Geef meisjes een studiebeurs cadeau.

Foto: Chee Chee Leung / Oxfam

Doe mee: versla armoede

De afgelopen 15 jaar is extreme armoede gehalveerd. Met jouw hulp kunnen we armoede voorgoed verslaan. 

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.