
Kindhuwelijken de wereld uit
Meisjes vroegtijdig van school
‘Een van mijn vriendinnen is getrouwd en heeft school verlaten. Dat wil ik niet, ik wil eerst mijn school afmaken.’ De dertienjarige Zauèra woont in Niger waar kindhuwelijken aan de orde van de dag zijn.
Oxfam Novib maakt deel uit van de More than Brides Alliance. De naam zegt het al: meisjes zijn veel meer dan alleen een bruid. Deze alliantie bestrijdt samen met lokale partners kindhuwelijken in 5 landen: Mali, Niger, Malawi, Pakistan en India.
Wij bestrijden kindhuwelijken met voorlichting en lesprogramma’s, zodat meisjes hun rechten leren kennen, voor hun rechten kunnen ophouden en deze kunnen behouden.

Safiya Soumaila (23, links) uit Niger werkt in een van Oxfams projecten om kindhuwelijken te voorkomen. Ze praat met jongens en meisjes, waaronder haar nichtje Hassana Hima Hama (15, rechts), over seksualiteit en kindhuwelijken. ‘Ik krijg het gevoel dat onderwijs steeds belangrijker wordt dan trouwen.’ Foto: Chris de Bode/Oxfam Novib
Rechten afgenomen
Kindhuwelijken ontnemen meisjes hun rechten. Hun recht op eigen keuze, maar ook op onderwijs, veiligheid, gezondheid en lichamelijke integriteit. Doordat meisjes op jonge leeftijd trouwen hebben zij een verhoogd risico op complicaties bij zwangerschap en bevalling en zijn ze kwetsbaar voor huiselijk geweld en seksueel misbruik. Bovendien worden de meeste meisjes gedwongen om te stoppen met hun opleiding na het huwelijk. Zonder opleiding staakt hun persoonlijke ontwikkeling en wordt de kans kleiner dat zij kunnen ontsnappen aan armoede.
In Niger, het land het hoogste percentage kindhuwelijken ter wereld, wordt maar liefst driekwart van de meisjes voor haar achttiende uitgehuwelijkt. Ruim de helft van de meisjes in Niger, in de leeftijd van 10 tot 14 jaar, verlaat hierdoor vroegtijdig school.


Zelfde kansen voor vrouwen
Wij streven naar een wereld waarin vrouwen dezelfde kansen hebben als mannen. Waarin meisjes net als jongens naar school gaan. Maar een traditie aanpassen, dat lukt niet zomaar. Daarom betrekken we de hele lokale samenleving bij het tegengaan van kindhuwelijken. Samen met onze partnerorganisaties trainen we leerkrachten en geven we voorlichting over vrouwenrechten en onderwijs aan meisjes. Met een lesprogramma leren we meisjes én jongens over hun seksuele rechten en de gevolgen van kindhuwelijken.
We werken daarbij met het Gender Action Learning System (GALS), een methode om meisjes en hun omgeving bewust te maken van genderkwesties. Met de GALS-methode leren vrouwen én mannen hun toekomstplannen uit te werken en zo sociale structuren te veranderen.
Ook gaan we in gesprek met onderwijzers, ouders en religieuze leiders. Met lokale gemeenschappen organiseren we toneelstukken en debatten over kindhuwelijken, en we schakelen radiozenders in voor voorlichting. Daarnaast werken we aan goede alternatieven voor kindhuwelijken, zoals onderwijs en werkgelegenheid.
Niet jong trouwen
Zauèra gaat naar de middelbare school en wil niet jong trouwen: ‘Ik ga eerst school afmaken. Veel van mijn vriendinnen begrijpen me niet. Het enige waarover ze praten is trouwen.’ Haar vader steunt haar: ‘Als vader geloof ik dat trouwen op jonge leeftijd niet goed is. Een meisje moet eerst volwassen worden. En dus moet ik nog even wachten op een jonge man die kan zorgen voor mijn dochter.’


Het werkt
De strijd tegen kindhuwelijken werkt. Dit hebben we bereikt in Mali, Niger, Malawi, Pakistan en India:
- Meer dan 100.000 meisjes en jongens kregen les over hun seksuele rechten en de gevolgen van kindhuwelijken. Daardoor is hun kennis over onder meer soa's en anticonceptie aanzienlijk verbeterd.
- Zo'n 1.300 kindhuwelijken werden voorkomen door meisjes zelf, of door tussenkomst van lokale comités voor kinderbescherming die door ons project zijn opgezet.
- Duizenden boodschappen over het stoppen van kindhuwelijken en het voortzetten van onderwijs gingen via lokale radiozenders de ether in.
- Met lokale gemeenschappen organiseerden we honderden toneelstukken en debatten over kindhuwelijken.
Meer weten of de strijd tegen kindhuwelijken steunen?
Dit project wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast ontvangen wij fondsen van private donoren en stichtingen, zoals Soroptimistclub Gouda en Books4Life. Wilt u meer lezen over ons kindhuwelijkenproject of ook uw bijdrage leveren in de strijd tegen kindhuwelijken? Neem dan contact op met projectleider Brigitte Obertop (brigitte.obertop@oxfamnovib.nl).
Zo besteden we ons geld
Armoede verslaan, het kan. Om dit te realiseren werven wij voor ons werk en dat van onze partnerorganisaties zoveel mogelijk inkomsten. Wat waren onze inkomsten het afgelopen jaar? En hoe besteden we het geld?
Geef een computertraining aan een meisje

Who run the world? Girls! En dat geldt zeker voor de Nigerese meiden die een computertraining volgden. Website maken? Eitje. Zelfverzekerd door het leven gaan? Echt wel! Een stoer cadeau met girl powerrrr.
Doe mee: versla armoede
De afgelopen 15 jaar is extreme armoede gehalveerd. Met jouw hulp kunnen we armoede voorgoed verslaan.