Home ActueelNieuws Warm weer waarschuwing voor catastrofe

Warm weer waarschuwing voor catastrofe

  • 2 december 2015
Vrouwen op zoek naar water. Foto:Poon Wai Nang/ Oxfam

Warm hè vandaag? Met 15 graden Celsius is het vandaag in Nederland warmer dan ooit op 17 december. Gemiddeld is het op 17 december 1 tot 6 graden. November was de warmste maand op aarde sinds de eerste metingen. Waarom is het zo warm?

Oorzaak 1: Klimaatverandering

Het warme weer van vandaag is het gevolg van klimaatverandering, legt weerman Dennis Wilt van RTL Nieuws. De afgelopen honderd jaar werden de strenge winters steeds minder streng en de zachte winters steeds zachter. ‘Een gevolg van klimaatverandering. Ja, dat is een feit’, zegt Wilt.

Oorzaak 2: El Niño

Dat november wereldwijd nog nooit zó warm was, kan deels verklaard worden door El Niño, zegt Hans Joachim Schellnhuber vandaag in NRC Next. Hij is directeur van het klimaatinstituut in Potsdam. El Niño is een weerfenomeen waarbij in bepaalde jaren het zeewater rond de evenaar warmer wordt. Over de hele wereld wordt het daardoor warmer.

Behalve voor een warmer jaar zorgt El Niño ook voor droogte. Ethiopië staat de ergste droogte in 30 jaar te wachten, waarschuwen de Verenigde Naties ‘Deze droogte bedreigt de voedselzekerheid in het land en kan leiden tot ondervoeding en massale sterfte van vee’, laten de VN weten.

Een giftige cocktail

De combinatie van klimaatverandering en El Niño mengen tot een giftige cocktail, waarschuwt Oxfam. ‘Internationale hulp is noodzakelijk om voedseltekorten te voorkomen en kleine boeren te helpen zich aan te passen aan extreem weer, bijvoorbeeld veroorzaakt door El Niño’, schrijft Oxfam in dit rapport.

Wetenschappers hebben aangetoond dat El Niño steeds vaker voor zal komen door klimaatverandering.

Het gevaar van El Niño

Honger is rampzalig. De hersenen van kinderen die te weinig eten hebben kunnen zich niet goed ontwikkelen. Ook raken veel mensen hun inkomen kwijt als oogsten mislukken. Daardoor kunnen ze opleiding van hun kinderen niet meer betalen. Door honger komt de ontwikkeling van landen tot stilstand.

Help mee een catastrofe te voorkomen

De gevolgen van El Niño zijn nu al merkbaar. In Ethiopië zijn nu al voedseltekorten. Nederland heeft geld gereserveerd voor voedselhulp in Ethiopië. Oxfam gaat die hulp mede verzorgen.


Foto: Poon Wai Nang/ Oxfam

Wil jij helpen in geval van rampen zoals El Niño? Meld je dan aan als Oxfam Novib HERO

Bron: Oxfam Novib, 17 december 2015

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.