Home ActueelNieuws Filipijnen onzeker over hun toekomst

Filipijnen onzeker over hun toekomst

  • 25 november 2013

Ruim twee weken na de verwoestende tyfoon op de Filipijnen proberen mensen weer hun leven op te pakken. Velen zijn onzeker over hun toekomst. Oxfam verstrekt bonnen en geld om de eerste klap te boven te komen.

Oxfam deelt hygiënepakketen uit aan overlevenden van de tyfoon.
Foto:Chee Chee Leung/Oxfam

Hoe ze hun normale leven weer moeten oppakken, weten veel Filipijnen niet. 4 miljoen mensen  verloren hun huis. Rijstboeren zagen hoe hun rijstvelden verwoest werden. Vissers verloren hun boten. En geld om hun huizen te repareren, of middel van bestaan weer op te bouwen, hebben ze niet.

Langzaam herstellen

De 40-jarige Victor Villaruel is bezorgd over de toekomst. De visser en vader van 2 kinderen verloor zijn boot, zijn netten en zijn huis door de tyfoon. ‘Zonder mijn visuitrusting kan ik niet voor mijn gezin zorgen. Wat ik nu nodig heb, is een klein inkomen zodat ik mijn huis kan repareren. Hoe lang het duurt voordat we weer een normaal leven kunnen leiden, weet ik niet. Misschien in twee jaar tijd. Mijn inkomen is normaal gesproken al erg laag, dus we zullen heel langzaam herstellen.’

Grote geldzorgen

Ook Amy Tjongzon (35) is onzeker over de toekomst van haar familie. Een boom vernielde haar huis, waarin ze woonde met haar echtgenoot, vier kinderen en haar zus. ‘We bouwden dit huis acht jaar geleden, met geld geleend van de werkgever van mijn man. Het is een stenen huis, dus we dachten dat we veilig waren. Maar het dak waaide weg en een groot deel van onze spullen zijn verdwenen. Nu slapen we met z’n allen in de kleine keuken, in een huis wat we nog niet hebben afbetaald.’

Oxfam biedt hulp

Oxfam distribueert bonnen en contant geld waarmee mensen zelf de spullen kunnen kopen om hun huis weer leefbaar te maken en hun bedrijfjes op poten te krijgen. Hiervoor kunnen ze terecht bij lokale winkels, of bij de drie distributiecentra van Oxfam. In totaal is hier 40 ton aan noodhulpgoederen naar toe gebracht. 5000 families kregen al bonnen zodat ze essentiële dingen zoals benzine, medicijnen en transport kunnen kopen.

Help mee

Lees meer over de ramp en hoe Oxfam helpt. Ook jij kunt een steentje bijdragen.

Bron: Oxfam, 25 november 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.