'We kunnen niet toekijken hoe mensen lijden'

Jal is vluchteling uit Zuid Sudan
Jal zorgt voor veilig transport voor gevluchte Zuid-Sudanezen
Foto: Ashley Hammer / Oxfam

Kanovaren in Midden-Afrika? Dat klinkt als een uitdagende actievakantie. Maar de kleine houten bootjes zijn voor veel gevluchte Zuid-Sudanezen een serieuze business.

'Dit werk is moeilijk maar erg bevredigend. Je hebt een sterk lichaam én een sterke wil nodig.' Met zijn zes jaar ervaring als kanovaarder verdient de gevluchte Jal Banyiei opnieuw een inkomen voor zichzelf en zijn gezin. Hij is een van de vele kanovaarders die met Oxfam samenwerken aan veilig transport over de meren in Zuid-Sudan

Vluchten in een kano

'Ik groeide op in Leer en werkte daar als kanovaarder totdat in maart 2015 de oorlog uitbrak. Samen met mijn gezin ben ik in mijn kano gevlucht voor het geweld.'

'Ik kon niet machteloos toekijken'

Jal vluchtte naar het eilandengebied Nyal. 'Veel mensen waren, net als ik, op zoek naar een veilige plek. Mensen op de vlucht hebben helemaal niets meer. Al helemaal geen geld om een overtocht naar een eiland te betalen. Ik weet hoe het voelt om alles kwijt te zijn. Op de vlucht voor geweld. Dus toen ik zag hoe wanhopig mensen waren, kon ik niet machteloos toekijken. Ik hielp op de enige manier die ik ken. Met mijn kano.'

Belangeloos kanode Jal gevluchte mensen richting veiligheid, maar hij kon zelf geen kant meer op. Hij worstelde om het hoofd boven water te houden. 'Ik verdiende lang niet genoeg geld om mijn gezin eten te geven. En ik had al helemaal geen geld voor medicijnen of om mijn kinderen naar school te sturen.' Zijn leven stond stil.

Hulp voor hardwerkende helden 

Met vouchers geeft Oxfam hardwerkende helden zoals Jal een steuntje in de rug. Met succes. Jal: 'Met het vouchersysteem zijn we allemaal geholpen. Als er ergens een voedseldistributie is, gebruiken mensen ons om hun eten weer terug te varen naar het eiland. Als er een medisch noodgeval is, gebruiken mensen de vouchers voor de oversteek. We zijn voorbereid om tijdens een nieuwe crisis mensen direct in veiligheid te brengen. En mensen weten dat ze op on kunnen vertrouwen, want ze kennen ons inmiddels.' 

Jal werkt nu voor Oxfam
Jal werkt nu voor Oxfam.

Jal kan weer vooruit 

'Met het inkomen dat ik nu verdien, kan ik weer voor mijn gezin zorgen. Ik heb genoeg geld voor eten, medicijnen en onderwijs voor mijn kinderen. Daarnaast kan ik zelfs wat geld opzij te leggen, voor het geval er opnieuw een crisis uitbreekt. Dat heb ik al jaren niet kunnen doen.'

Wij helpen vluchtelingen zoals Jal.
Foto: Wij helpen vluchtelingen zoals Jal.

Oxfam Novib in Zuid-Sudan

Jal is een van de ruim 80.000 mensen uit de centrale regio in Zuid-Sudan, die tijdens het aanhoudende geweld in 2015 hun huis moesten ontvluchten. Oxfam is ter plaatse en zorgt voor eten, drinkwater en hygiëne voor mensen op de vlucht. De veiligheid van extra kwetsbare mensen staat voorop. We geven daarom bijvoorbeeld kano vouchers uit, waarmee vrouwen, kinderen en jongeren op een veilige manier kunnen reizen, en mensen zoals Jal een inkomen verdienen.

Geef een toekomst

Zorg dat mensen zoals Jal hun leven weer kunnen opbouwen.

Ik word donateur

Cookies

Logo Oxfam Novib

Fijn dat je onze site bezoekt

Cookies helpen ons om jou te laten zien wat je interessant en belangrijk vindt op onze eigen website, andere websites en sociale media. Vind je dat goed?

Logo Oxfam Novib

Cookies zelf instellen

Analytische en functionele cookies zijn nodig om te zorgen dat onze website goed werkt. Marketing en sociale media cookies zorgen dat je relevante advertenties ziet op andere websites. Welke cookies wil je accepteren?

Ik accepteer alle cookies
Ik wil geen marketing en social media cookies