En de andere crisis dan?
Blog geschreven door Tim Zijlstra, klimaatcampaigner bij Oxfam Novib.
Na de vaderlijke toespraak van onze minister-president vormen we ons massaal naar ‘het nieuwe normaal’. En terecht, want het is de enige manier om het coronavirus het hoofd te bieden. Opvallend is het wel, dat we in onze individualistische samenleving nu collectief bereid zijn om offers te leveren voor het welzijn van de gemeenschap. Het stemt hoopvol voor de toekomst. Want er is nog een andere wereldwijde crisis die gebaat is bij deze daadkracht: die van het klimaat.
We zijn gewoontedieren. Willens en wetens vliegen we de wereld over, eten we vlees uit de bio-industrie en shoppen we – liefst maandelijks – goedkope kleding. We zijn huiverig om daar verandering in te brengen, bang om iets op te geven waaraan we gehecht zijn. Maar, geïnspireerd door klimaatrapporten en aantrekkelijkere alternatieven, passen we ons geleidelijk aan.
Nog geleidelijker luidt het antwoord van overheden en bedrijven op de klimaatcrisis. ‘Wij willen klimaatneutraal zijn, maar nu nog niet,’ moet de gedachte zijn als doelstellingen worden verbonden aan 2030, ’40 of nog later. Maar wie reageert er nu zo op een crisis? Je huis staat nu in brand, maar je wacht nog met blussen tot het vuur bij de tweede verdieping is.
Abrupt de boel omgooien lijkt onhaalbaar. Voor bedrijven kost verandering geld; nog altijd de maatstaf voor succes. Voor overheden kost verandering stemmen, wordt althans gevreesd, omdat banen verloren gaan en politici vermoeden dat burgers niet te snel, te veel willen veranderen.
Maar nu is daar de coronacrisis, het bewijs dat het wel kan. Mensen zijn veerkrachtiger dan we denken, ook op plekken waar we gewend zijn om alles te krijgen (of te kopen) wat ons hartje begeert. Solidariteit is weer trendy, niet alleen tussen buren, maar ook tussen landen. We kunnen het coronavirus immers alleen verslaan als we dat wereldwijd doen.
We zijn blij dat de Nederlandse overheid ingrijpend optreedt om het hogere doel te dienen: de crisis verslaan. Vandaag de coronacrisis en morgen – maar dan echt! – met dezelfde daadkracht de klimaatcrisis.
Wil je vast beginnen?
- Terwijl we wereldwijd de strijd tegen het coronavirus voeren, blijven we ons inzetten tegen klimaatverandering. Dat doen we onder meer door boeren te ondersteunen om zich aan te passen en van overheden te eisen dat ze meer doen om klimaatverandering te stoppen. Jouw hulp is daarbij onmisbaar. Draag bij aan de strijd tegen corona én tegen klimaatverandering. Doe mee!
- Zit je zelf thuis als gevolg van de coronacrisis maar wil je wel duurzaam bezig blijven? Met deze 13 tips kun je thuis inspiratie opdoen om te bouwen aan een betere wereld.