Home ActueelPersberichten Oxfam Novib rapport : Vluchtelingen ernstig mishandeld langs grenzen EU

Oxfam Novib rapport : Vluchtelingen ernstig mishandeld langs grenzen EU

  • 6 april 2017

Vluchtelingen en andere migranten hebben, op weg naar de EU, regelmatig te maken met geweld en onrechtmatige behandeling door autoriteiten in Servië, Hongarije, Kroatië, Bulgarije en Macedonië.

Dit beeld komt naar voren uit de getuigenissen van vluchtelingen in het nieuwe rapport dat vandaag door Oxfam Novib en andere organisaties gepubliceerd is. Mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, vervolging en armoede getuigen hoe zij te maken krijgen tijdens hun reis via de Westelijke Balkan-route met mishandeling, diefstal en onmenselijke behandeling door politie, grenswachten en andere ambtenaren. Vaak krijgen ze te maken met illegale deportaties en wordt hen de toegang tot asielprocedures ontzegd.

"Gezien de uitkomsten van dit onderzoek is het onbegrijpelijk dat EU-voorzitter Tusk deze week nog de loftrompet stak over de grenswachtcontrole van Bulgarije en Macedonië. De EU zou een bastion moeten zijn voor mensenrechten, in plaats van deze misstanden te billijken," aldus Oxfam Novib vluchtelingenexpert Evelien van Roemburg.

Het  nieuwe rapport  ‘ A Dangerous Game ‘is gebaseerd op 140 interviews met mensen op zoek naar veiligheid en waardigheid. Een verontrustend patroon van geweld en misbruik tegen vluchtelingen en migranten, onder wie kinderen, komt uit de getuigenissen naar voren. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Belgrade Center for Human Rights (BCHR) en de Macedonische Young Lawyers Association (MYLA), met de steun van Oxfam Novib. Het bevat getuigenissen van incidenten in Servië, Hongarije, Kroatië, Bulgarije en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.

“Ze zetten ons in een kooi, en drie dagen kregen we geen eten . Ze sloegen ons,  Ze gaven ons zelfs een elektrische schokken “, zegt Isaaq uit Afghanistan over zijn behandeling in Bulgarije.

Het ‘spel’ is de manier waarop vluchtelingen en migranten cynisch verwijzen naar hun pogingen om de EU-grenzen te passeren, op zoek naar veiligheid en waardigheid zonder mishandeling door politie en grenswachten. Zie voor meer informatie onderstaand Oxfam persbericht en bijgesloten rapport.

 

Noot voor de redactie:

Oxfam Novib vluchtelingenexpert Evelien van Roemburg is beschikbaar voor interviews, het rapport is bijgesloten. Contact : Jules van Os, persvoorlichter Oxfam Novib, 0651573683. Zie ook het Engelse persbericht.

Bron: Oxfam Novib, 6 april 2017

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.