Home ActueelNieuws Stop de vervolging van LuxLeaks Klokkenluider Antoine

Stop de vervolging van LuxLeaks Klokkenluider Antoine

  • 26 april 2016

De vervolging van Antoine Deltour, de #LuxLeaks klokkenluider, moet stoppen. Antoine Deltour bracht veel geheime deals aan het licht, waarmee multinationals voor miljarden aan belasting ontwijken. Antoine Deltour wordt beschuldigd van diefstal, het hacken van een database, het verbreken van beroepsgeheim en het doorspelen van handelsgeheimen. Zijn proces gaat op 26 april van start.

Max Lawson, beleidsadviseur bij Oxfam, zegt:

‘Klokkenluiders die belastingontwijking aankaarten zouden beschermd en bejubeld moeten worden, in plaats van aangeklaagd. Belastingontwijking en -ontduiking wordt door dit soort moedige acties aan het publiek bekend gemaakt, anders zouden ze van niets weten. Belastingontwijking kost landen – waaronder arme landen – miljarden per jaar. Dit geld zou gebruikt kunnen worden voor betere gezondheidszorg of beter onderwijs, maar verdwijnt in plaats daarvan in de al goedgevulde zakken van belastingontwijkers.

‘Als het op belasting betalen aankomt, is er nog steeds sprake van weinig transparantie. We hebben daarom klokkenluiders nodig om misstanden aan het licht te brengen. De overheid zou het echter niet aan klokkenluiders moeten overlaten. Zij moeten bedrijven dwingen om openbaar te publiceren, over hun economische activiteiten in ieder land en hun winsten en belastingafdrachten. Zo is het gelijk voor iedereen duidelijk of zij op eerlijke wijze belasting betalen in de landen waar ze werkzaam zijn.

‘LuxLeaks heeft aangetoond dat regeringen soms medeplichtig zijn aan belastingontwijking. Het is tijd dat onze politieke leiders voor het publieke belang gaan werken, in plaats van voor de bedrijven.’

Maak een einde aan belastingontwijking

Ook Nederland is medeplichtig aan belastingontwijking. Laat de overheid weten dat je het daar niet mee eens bent: teken de petitie! Zo werken we samen aan een eerlijker, transparanter belastingsysteem.

Kom meer te weten over belastingontwijking

  • Eerlijke belasting eisen van de overheid

    Hoe pak je dat aan? Esme Berkhout vertelt

  • Twee kanten van hetzelfde verhaal

    Morgan (5) uit Kenia

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.