Home ActueelNieuws Ontwikkelingswerk helpt!

Ontwikkelingswerk helpt!

  • 2 september 2015

Hoor jij ook (te) vaak dat ontwikkelingshulp geld-over-de-balk-smijten is? Dan hebben we nu hét antwoord op die foute veronderstelling.

De Volkskrant publiceert vandaag het grootste onderzoek ooit naar het werk van Oxfam Novib en andere ontwikkelingsorganisaties. Wat blijkt: ons werk helpt! 'De sector is gewoon goed', concluderen de onderzoekers in hun omvangrijke rapport.

Wat voor onderzoek is dit?

Het is de grootste evaluatie ooit van Nederlandse ontwikkelingsprojecten. Zo'n 200 wetenschappers werkten er twee jaar lang aan. Samen onderzochten zij 200 projecten van 19 allianties (samen 64 ontwikkelingsorganisaties). Wiebe Bijker, hoogleraar technologie en maatschappij aan de Universiteit van Maastricht, voerde de wetenschappelijke supervisie.

Wat zijn de belangrijkste uitkomsten?

De uitkomsten bewijzen dat jouw donatie heel goed terechtkomt! Samen met onze partners helpt Oxfam Novib effectief de armoede te bestrijden. Dankzij onze projecten gaan nu meer kinderen naar school en is er betere gezondheidszorg. Het rapport staat vol complimenten voor de ontwikkelingssector. Als je dit leest, denk je: onbegrijpelijk dat de regering juist op deze sector zo zwaar bezuinigd heeft.

Wat is de reactie van ontwikkelingsorganisaties?

Ontwikkelingshulp wordt vaak gezien als geldverspilling, maar dit rapport geeft dus een heel ander beeld. Bart Romijn, directeur van Partos, de branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking: 'De Nederlandse ontwikkelingsorganisaties doen uitstekend werk dat niet alleen effectief is, maar ook op efficiënte wijze wordt uitgevoerd. We kunnen ons met recht een topsector noemen.'

Bron: Oxfam Novib, 1 september 2015

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.