Foto: Geno Teofilo / Oxfam

Uganda: vluchtelingen en klimaatverandering

Op de vlucht voor geweld

In de afgelopen decennia verwoestte de burgeroorlog in het noorden van Uganda het dagelijkse leven van de bevolking. De strijd tussen de rebellentroepen van Joseph Kony en het regeringsleger maakte dat zijn duizenden families hun huizen zijn ontvlucht, uit angst voor het geweld en ontvoeringen. De wederopbouw verloopt moeizaam. Er is nog altijd voedselschaarste, de infrastructuur is verwoest en de bevolking is getraumatiseerd.

Toestroom vluchtelingen

De toestroom van vluchtelingen uit buurland Zuid-Sudan maken de omstandigheden er niet beter op. De aanhoudende, zorgelijke veiligheidssituatie in Zuid-Sudan drijft een toenemend aantal vluchtelingen naar Uganda. De capaciteit om hen op te vangen staat steeds verder onder druk. Bovendien is er niet voldoende voedsel en water voor de honderdduizenden mensen op drift.

Zo helpen we

  • Samen met onze lokale partner CEFORD bieden we humanitaire hulp op het gebied van schoon water, sanitatie en hygiëne. Dit doen we onder andere door het opknappen van waterputten, bouwen van latrines en uitdelen van zeep, emmers en jerrycans.
  • We leggen dammen en irrigatiesystemen daar waar de gevolgen van klimaatverandering de landbouw bedreigen.
  • Quality Educators for All maakt het mogelijk dat zowel ouders als kinderen goed onderwijs krijgen.
  • We geven jongeren toegang tot internet zodat zij hun kansen en hun sociale en economische ontwikkeling kunnen verbeteren.
  • Met training doorbreken we vaste rolpatronen tussen mannen en vrouwen, waardoor we meer gelijkwaardigheid bereiken.
  • Microkrediet zorgt ervoor dat vrouwen hun eigen bedrijf kunnen starten.
  • We geven voorlichting over het belang van goede hygiëne en trainen vrouwen en meisjes herbruikbaar maandverband te maken. Cash-for-work en inkomsten genererende activiteiten zorgen ervoor dat vluchtelingen en gastgemeenschappen kunnen voorzien in hun levensonderhoud.
  • Door middel van dramagroepen zorgen we voor betere bewustwording op het gebied van ondervoeding, bescherming van kinderen en zwangerschapszorg voor vrouwen.

Open data Uganda

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.