Foto: Kieran Doherty / Oxfam

Nepal: wederopbouw

Verwoestende aardbeving

Op 25 april 2015 slaat het noodlot in Nepal toe. Een verwoestende aardbeving treft 8 miljoen mensen. Er vallen tienduizenden gewonden en 8800 doden. Een half miljoen huizen wordt verwoest. Scholen worden weggevaagd en akkers verwoest. Kinderen verliezen hun ouders en families worden uiteengerukt. De aardbeving verwoest de infrastructuur van Nepal. Sommige gebieden zijn nog altijd slecht te bereiken.

Zo helpen wij

Samen met lokale partnerorganisaties boden wij onmiddellijk noodhulp.
Zo hebben we sinds 2015 al honderdduizenden mensen kunnen bereiken met:

  • 12.000 winterpakketten met dekens en matrassen
  • 150 (herstelde of gemaakte) waterpunten
  • 54.000 hygiënekits
  • 50.000 mensen kregen (nood)onderdak

Wederopbouw

Na de levensreddende noodhulp helpen we sinds 2016 met wederopbouw, zodat mensen de draad weer kunnen oppakken. Wederopbouw betekent vaak vanaf nul beginnen. Mensen zijn niet alleen hun huis kwijtgeraakt, ook zitten ze vaak zonder werk en inkomen. Veel van deze mensen willen en kunnen zelf helpen met het bouwen of herstellen van wegen, scholen en ziekenhuizen. Wij betalen hen voor het bouwen of herstellen van huizen en wegen: geld voor werk noemen we dat. Met geld voor werk bouwen mannen en vrouwen zelf hun land weer op en hebben zij tijdelijke inkomsten. Ook hebben we het afgelopen jaar 189 bouwvakkers opgeleid. 

Giro 555

Natuurlijk waren we niet alleen aan het werk in Nepal. Met de samenwerkende hulporganisaties, Giro 555, hebben we samen gezondheidscentra gebouwd, scholen ingericht, huizen gebouwd ... Een greep uit de resultaten:

Nepal-Giro555-resultaten

Open data Nepal

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.