Foto: Saikat Mojumder / Oxfam Novib

Bangladesh: armoede en natuurrampen

Natuurrampen in Bangladesh

Bangladesh is een van de armste en meest dichtbevolkte landen ter wereld. Het land is vooral bekend vanwege de grove misstanden in de kledingindustrie, maar er is veel meer aan de hand. Bangladesh lijdt onder de gevolgen van natuurrampen. Ieder jaar wordt het land getroffen door vloedgolven, cyclonen en tornado’s.

  • 50% van de inwoners moet rondkomen van minder dan $1 per dag.
  • 1 op de 6 mensen heeft geen schoon drinkwater.
  • De helft van de Bengalezen heeft toegang tot sanitaire voorzieningen.
  • Veel arme Bengalezen wonen op eilandjes, in rivierbeddingen en langs kusten en oevers, waardoor ze extreem kwetsbaar zijn voor natuurrampen.

Zo helpen we

In Bangladesh bieden we noodhulp en in sloppenwijken regelen we schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. We maken de bevolking weerbaarder tegen klimaatverandering door middel van rampencomités en het planten van mangrovebomen aan de kust om de wind en golven te breken. Bij boeren introduceren we nieuwe gewassen, die bestand zijn tegen overstromingen. Vrouwen krijgen microkrediet en een training om een eigen bedrijfje op te zetten. Ook steunen we lokale burgers en organisaties in hun strijd tegen belastingontwijking van multinationals in hun land.

Open data Bangladesh

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.