Home ActueelNieuws Top 10 voedselmerken komen beloftes niet na

Top 10 voedselmerken komen beloftes niet na

Top 10 voedselmerken komen beloftes niet na
De productie van onze dagelijkse voedingsmiddelen, afkomstig uit de palmolie- en sojaproductie, zorgt voor enorme ontbossing.
Foto: Des Syafrizal/Oxfam

De 10 grootste voedingsmiddelenbedrijven ter wereld komen hun beloftes over het tegengaan van ontbossing niet na, blijkt uit nieuw onderzoek van Oxfam.

Bedrijven zoals Danone, Unilever en Coca-Cola hebben afgesproken om hun toeleveringsketen vrij van ontbossing te maken. Maar zij laten steken vallen als het gaat om de bescherming van lokale gemeenschappen en landrechtenactivisten.

Bedreigingen nemen toe

In landen als Brazilië, Colombia en Indonesië zorgt de productie van onze dagelijkse voedingsmiddelen voor enorme ontbossing. Lokale burgers en landrechtenactivisten dit aankaarten worden steeds vaker aangevallen en bedreigd. De 10 grootste voedingsmiddelenbedrijven hebben afspraken gemaakt om ontbossing tegen te gaan, maar hebben geen beleid om de levens van deze activisten te beschermen, zo blijkt uit het nieuwe Oxfam-rapport Pathways to Deforestation-Free Food.

Oxfam-Novib-demonstrratie-Berta-Caceres
Berta Zuniga Cáceres, dochter van de vermoorde landrechtenactivist Berta Cáceres, geeft een toespraak tijdens een demonstratie in Washington D.C. op 5 april 2016.  Foto: Keith Lane/Oxfam America

Voedselreuzen falen in steun aan lokale burgers

‘Deze voedselreuzen moeten niet alleen beleid ontwikkelen om bossen te beschermen, maar ook de gemeenschappen en inheemse volkeren die erin leven’, zegt Oxfam Novib klimaat- en landrechtenexpert Anouk Franck. ‘Het is positief dat veel van de levensmiddelengiganten, zoals Unilever, Coca Cola en Mars, toezeggingen hebben gedaan om ontbossing in bijvoorbeeld de palmolie- en sojaproductie tegen te gaan. Dit kan echter niet zonder expliciete steun aan lokale gemeenschappen en landrechtenactivisten die in landen als Brazilië en Indonesië met steeds meer vrees voor eigen leven knokken om het bos en hun leefomgeving te behouden.’

Wil je meer weten? Lees het rapport Pathways to Deforestation-Free Food.

Oxfam Novib is onderdeel van de internationale campagne Land Rights Now, samen met honderden andere organisaties. Samen roepen we regeringen op landrechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen te erkennen en te respecteren. Maar dit is niet het enige wat we doen. Zo komen wij in actie voor de bescherming van landrechten wereldwijd.

Foto: Julie Barnes / Oxfam

Doe mee: versla armoede

De afgelopen 15 jaar is extreme armoede gehalveerd. Met jouw hulp kunnen we armoede voorgoed verslaan. 

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.