Noodsituatie door cyclonen Idai en Kenneth

Noodsituatie Mozambique, Zimbabwe en Malawi door cyclonen Idai en Kenneth
Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/REX

Mozambique, Malawi en Zimbabwe zijn getroffen door de zware cyclonen Idai en Kenneth. Samen met lokale partnerorganisaties verleent Oxfam noodhulp. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Geef direct voor noodhulp
Jouw hulp redt levens. Doneer vandaag nog.

29 april – Opnieuw een cycloon

Anderhalve maand nadat cycloon Idai over Mozambique trok, heeft nu cycloon Kenneth grote schade aangericht in de provincie Cabo Delgado. Onze partners zijn ter plaatse om de noodhulpbehoefte te inventariseren.

mozambique-cycloon-kenneth-schade.jpg

De stad Macomia in noord-Mozambique is hard getroffen door cycloon Kenneth. Foto: Tommy Trenchard / Oxfam

12 april – Een maand later

Een maand na de verwoestende cycloon Idai leven in Mozambique nog steeds duizenden mensen op geïsoleerde plekken, afgesneden van elke hulp of redding.

Slechts enkele dagen geleden begon Oxfam aan een 24-uur durende reis per auto, motor en kano naar afgelegen gemeenschappen in Zambézia, de provincie ten noorden van Beira. Het team vond ongeveer 2.000 mensen in Gentivo in nood, met naar schatting nog 4.000 mensen in de regio zonder toegang tot hulp. Tot dat moment had de gemeenschap geen contact gehad met hulp van buitenaf en overleefden ze op onder andere kokosnoten en kleine vissen die ze konden vangen. Oxfam en andere organisaties werken nu aan een air-drop om de mensen via droppings vanuit vliegtuigen te voorzien van levensreddende voorraden.

Cycloon Idai Gentivo.JPG

Het Oxfam-team vond ongeveer 2.000 mensen in Gentivo in nood.

De tragedie is dat de situatie in Gentivo geen uitzondering is. We weten dat er nog veel meer mensen afgesneden zijn van hulp. Deze mensen lopen het risico volledig vergeten te worden. Er is in veel landen royaal geld gedoneerd om Oxfam en andere instanties in staat te stellen snel te handelen. Maar het blijkt dat hulporganisaties zelfs een maand later nog geen volledig overzicht hebben van de omvang van deze ramp. Volgens ooggetuigen zien sommige plaatsen eruit als een oorlogsgebied. Met naar schatting 1,85 miljoen mensen, waarvan velen nog steeds geïsoleerd zijn, en een gebrek aan internationale financiering, is Oxfam bezorgd dat duizenden mogelijk niet de noodhulp krijgen die ze nodig hebben. Oxfam roept regeringen op in actie te komen en meer geld beschikbaar te maken.

5 april – Focus op cholerapreventie 

Het aantal cholerabesmettingen in Mozambique neemt snel toe. Officieel zijn al meer dan 1.000 cholera-gevallen vastgesteld. De infectieziekte heeft al een eerste dodelijk slachtoffer geëist.

Door de jarenlange steun van onze donateurs en dankzij vele gulle donaties uit Nederland, kunnen we samen met onze lokale partners de hulp bieden die zo hard nodig is. Dit doen we om de verspreiding van cholera tegen te gaan:

 1. Voorlichting

Samen met het ministerie van Volksgezondheid in Mozambique richten wij ons op voorlichting, zodat mensen weten hoe ze zich tegen cholera kunnen beschermen. We hebben nu 64 vrijwilligers getraind die de lokale bevolking informeren over het belang van hygiëne. Ook delen ze waterzuiveringstabletten uit. Ons doel is om meer dan 1.000 vrijwilligers te trainen.

Idai_Mozambique_voorlichting_cholera_preventie.jpg

Oxfam-vrijwilliger Julia geeft hygiënevoorlichting in Tica. Foto: Micas Mondlane / Oxfam Novib

 1. Water en toiletten

In de strijd tegen cholera zijn twee dingen van cruciaal belang: schoon drinkwater en toiletten. Met een transportvliegtuig hebben we 38 ton noodhulpgoederen vanuit Groot-Brittannië naar Mozambique vervoerd, waaronder:

 • 1.000 latrineplaten om noodtoiletten te bouwen
 • 20 watertanks
 • 10.000 jerrycans voor watertransport 
 • 3 pompen voor waterzuivering
 • 100 waterpunten

Mozambique_Idai_cycloon_noodhulp.jpg

In opvangkamp Tica installeren we een waterreservoir van 5.000 liter en een waterpunt om water te tappen. Foto: Micas Mondlane / Oxfam Novib

Het is nog altijd onduidelijk hoe groot de schade is die door cycloon Idai is aangericht. Duizenden mensen zitten nog in gebieden die niet bereikbaar zijn voor hulpverleners. Door de omvang van de ramp is er veel meer geld nodig om mensen te bereiken.

De ziekte verspreidt zich razendsnel. Het is van groot belang om ons werk op grote schaal en snel uit te voeren – Michelle van den Berg, lid van het humanitaire team van Oxfam Novib in Mozambique. 

31 maart – Veilig water tegen cholera

Dit weekend hebben we hard gewerkt aan het leveren van schoon en veilig drinkwater voor slachtoffers in en rondom opvangkampen in Mozambique. Veel mensen gebruiken noodgedwongen vervuild water met grote risico’s zoals het krijgen van cholera.

Neem Janette (35): 7 maanden zwanger en een zoontje van twee. Na de cycloon hadden zij en haar kind helemaal niets meer, zelfs geen fles om water in te doen. Janette vertelde ons dat ze haar zoontje moest wassen in een moeras. Ze wist dat dit water vuil en gevaarlijk was maar had geen andere keuze. Dankzij de noodhulp heeft Janette nu toegang tot schoon en veilig water.

OxfamNovib_noodhulp_Mozambique_MicasMondlaneOxfamNovib18059lpr
Dankzij noodhulp van Oxfam hebben Janette en haar zoontje nu toegang tot schoon en veilig drinkwater. Foto Micas Mondlane / Oxfam Novib

Oxfam levert noodhulp in en rondom opvangkampen in Mozambique met onder meer:

 • noodwatervoorziening
 • waterzuiveringstabletten
 • voor meer dan 2.200 mensen schoon en veilig drinkwater
 • pakketten met onder meer jerrycans, emmers voor het wassen, zeep, dekens en pannen (samen met CARE and Save the Children)

Met de noodwatervoorziening en pakketten geeft Oxfam mensen in nood snel toegang tot schoon en veilig water. Zo hoeven moeders als Janette geen gevaarlijke keuzes meer te maken, zoals haar kind wassen in verontreinigd water.

OxfamNovib_noodhulp_Mozambique_MicasMondlaneOxfamNovib18065lpr
Oxfam zorgt voor noodwatervoorzieningen in en rondom opvangkampen in Mozambique. Foto Micas Mondlane / Oxfam Novib

De komende dagen breidt Oxfam de hulpverlening uit met onder meer:

 • promoten van vaccinatieprogramma tegen cholera (samen met het ministerie van Volksgezondheid en World Health Organization)
 • veilig drinkwater op moeilijk bereikbare plekken
 • meer noodlatrines
 • informeren over hygiëne om cholera te voorkomen

27 maart 2019 – noodhulp in volle gang

Slachtoffers van de verwoestende cycloon Idai zijn moeilijk bereikbaar. Grote gebieden zijn veranderd in modderstromen, en de situatie is schrijnend. Nog dagelijks ontdekken onze collega’s ter plaatse mensen in nood. Zij verblijven dag en nacht op de daken van hun huisjes, of proberen te overleven op kleine eilandjes in een zee van modder.

Mozambique_Ester Cumprido_Oxfam.jpg
‘We slapen op een tafel en wachten op hulp’, Ester Cumprido uit Mozambique. Foto: Oxfam.

Oxfam zorgt voor onder meer schoon drinkwater, zuiveringstabletten, emmers, jerrycans en maandverband voor vrouwen.

Malawi _Bangula camp_Daud Kayisi_ Oxfam.jpg
‘Ons huis is vernietigd door de overstroming, en we zijn alles kwijt. Dankzij hulp van Oxfam zorg ik voor betere hygiëne voor mijzelf en mijn baby’, Zainabu verblijft nu in Bangula Camp in Malawi. Foto: Daud Kayisi /Oxfam

24 maart - ongekende omvang

De levensreddende hulp aan de slachtoffers van cycloon Idai komt op gang. Oxfam, andere hulporganisaties en lokale overheden worstelen met de ongekende omvang van deze ramp. In totaal heeft deze ramp het leven van ruim 2,5 miljoen mensen in Mozambique, Zimbabwe en Malawi ontwricht.

 Oxfam Novib noodhulp Mozambique cycloon Idai
Slachtoffers van de cycloon Idai stappen over op een reddingsboot van de Indiaase marine. Foto: Tina Kruger / Oxfam Novib

Oxfam is dit weekend gestart met hulp aan een half miljoen slachtoffers. Wij zorgen voor noodhulp die zal bestaan uit schoon drinkwater, zuiveringstabletten en hygiëne kits, met onder meer emmers, jerrycans en maandverband voor vrouwen.

Ondertussen groeit de dreiging van ziektes die zich via verontreinigd water verspreiden, zoals diarree en cholera, met de dag.

20 maart - omvang ramp duidelijker

Van onze collega’s ter plaatse ontvangen we steeds meer informatie over de situatie in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Ook in de Nederlandse media wordt de omvang van de ramp steeds duidelijker.

Zimbabwe-cycloon-Idai-brug-overstroming.jpg

Door ingestorte bruggen en overstromingen zijn veel gebieden onbereikbaar voor hulp / Foto: Philimon Bulawayo/REUTERS

De zware regens en harde wind hebben grote schade veroorzaakt. Honderdduizenden mensen zijn dakloos geworden. Grote delen van de getroffen landen zijn onbegaanbaar en op veel plaatsen is de elektriciteit uitgevallen. Gevreesd wordt dat door het vervuilde water ziektes worden verspreid, zoals cholera, malaria, hepatitis en diarree. Oxfam heeft samen met lokale partnerorganisaties de hulpverlening opgestart.

18 maart - noodhulp opgestart

Zimbabwe-Idai-modder-cycloon.jpg

Inwoners zoeken in de modder naar overlevenden / foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP/REX

We hebben weinig zicht op de totale omvang van de schade. Volgens onze collega’s ter plaatse zijn honderdduizenden mensen getroffen in Mozambique, Malawi en Zimbabwe. Alleen al in Mozambique wordt over 600.000 getroffenen gesproken. Onze teams zijn gestart met hulpverlening in de bereikbare gebieden.

Grote delen van de getroffen gebieden hebben al dagenlang geen stroom. Hierdoor is slechts beperkt communicatie mogelijk. Door ingestorte bruggen en overstromingen zijn veel gebieden onbereikbaar voor hulp. De komende dagen wordt extreem veel regen verwacht. Dit kan opnieuw tot ernstige wateroverlast en modderstromen leiden.

15 maart 2019 - Cycloon Idai treft Mozambique, Malawi en Zimbabwe

Met windsnelheden van 180 tot 190 kilometer per uur trof cycloon Idai de stad Beira in Mozambique, waar 500.000 mensen wonen. De cycloon trok daarna verder over delen van buurlanden Malawi en Zimbabwe.

Onze lokale partners zijn samen met de Oxfam noodhulpteams onderweg naar de getroffen gebieden. Zij zullen een inventarisatie maken van de hulpbehoefte.

Op dit moment zijn we al actief in delen van Mozambique en Malawi vanwege de recente overstromingen. Door recente stortregens zijn al tientallen mensen omgekomen. Nog eens duizenden zijn ontheemd. In Zimbabwe wordt de schade geïnventariseerd. 

Voorbereiding en samenwerking

Om goed voorbereid te zijn op rampen en om gecoördineerd te kunnen werken, is Oxfam in Mozambique onderdeel van het COSACA consortium. COSACA bestaat uit de drie grote internationale hulporganisaties CARE, Oxfam en Save the Children. Het consortium werkt nauw samen met de Mozambikaanse overheid, in het bijzonder met de National Institute of Disaster Management (INGC). Daarnaast heeft COSACA samenwerkingsverbanden met nationale organisaties.

Ter voorbereiding op cycloon Idai hebben COSACA en INGC een inventarisatie gemaakt van alle beschikbare noodhulpgoederen in Mozambique. Ook brachten COSACA en de INGC noodhulpgoederen naar regionale opslagplaatsen in centraal Mozambique. Hierdoor hadden noodhulptteams sneller toegang tot de goederen nadat de cycloon toesloeg.

Lees meer over ons werk in Mozambique.

Jouw hulp redt levens

Maak noodhulp bij rampen mogelijk. Met jouw donatie geef je onderdak, schoon drinkwater en eten. Samen redden we levens.

Geef voor noodhulp

Cookies

Logo Oxfam Novib

Fijn dat je onze site bezoekt

Cookies helpen ons om jou te laten zien wat je interessant en belangrijk vindt op onze eigen website, andere websites en sociale media. Vind je dat goed?

Logo Oxfam Novib

Cookies zelf instellen

Analytische en functionele cookies zijn nodig om te zorgen dat onze website goed werkt. Marketing en sociale media cookies zorgen dat je relevante advertenties ziet op andere websites. Welke cookies wil je accepteren?

Ik accepteer alle cookies
Ik wil geen marketing en social media cookies