Home ActueelNieuws Kloof tussen arm en rijk steeds groter

Kloof tussen arm en rijk steeds groter

  • 19 januari 2015

In 2016 bezit 1% van de rijkste mensen op aarde evenveel als de overige 99%. Tenminste... als we niets doen aan de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk.

Het nieuwe Oxfam onderzoeksrapport Wealth: Having it all and wanting more toont harde cijfers:
• In 2009 bezat de rijkste 1% van de wereld 44 procent van de welvaarts-taart. In 2014 was dit 48 procent. Als het in hetzelfde tempo  doorgaat, zal hun aandeel in 2016 boven de 50% procent uitkomen: meer dan de helft dus van de taart.
• Deze rijkste 1% had in 2014 gemiddeld per persoon een vermogen van $2,7 miljoen.
• Dit terwijl meer dan 1 miljard mensen op de wereld het moeten doen met minder dan 1,25 dollar per dag. En 1 op de 9 mensen niet genoeg te eten heeft.

Oxfam maakt de cijfers bekend aan de vooravond van het jaarlijke Wereld Economische Forum in Davos. Hier bespreken honderden wereldleiders en vertegenwoordigers van grote bedrijven de wereldeconomie en –politiek.

Dreiging voor democratie

Oxfam is dit jaar ook uitgenodigd in Davos. Winnie Byanyima, directeur van Oxfam International, is medevoorzitter van de jaarlijkse economisch top. Ze schrijft in haar blog: ‘Ongelijkheid wakkert conflicten aan, zowel in arme als rijke landen. Het knaagt aan de democratie en belemmert de groei. Alleen met politiek leiderschap kunnen we komen tot die wereldwijde actie waar steeds meer mensen om vragen.’

Kom in actie

Ook jij kunt iets doen aan de groeiende kloof tussen arm en rijk. Pak samen met Oxfam Novib het oneerlijke, internationale belastingstelsel aan dat de kloof vergroot. Voer actie voor Fair Tax en roep onze regering op het oneerlijke belastingstelsel te stoppen.


Bron: Oxfam Novib, 19 januari 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.