Home ActueelNieuws Inkomen miljoenen Somaliërs bedreigd

Inkomen miljoenen Somaliërs bedreigd

  • 19 februari 2015

Westerse banken maken het onmogelijk voor Somaliërs om vanuit het buitenland geld over te maken naar familie in hun geboorteland. Dit is een ramp voor miljoenen Somaliërs die van dit geld afhankelijk zijn. Oxfam Novib waarschuwt dat miljoenen levens in het gedrang komen.

Suhair Farah Ismail is moeder van 5 kinderen, en woont in Badhan in het noorden van Somalië. ‘Dit overgemaakte geld gebruik ik voor onze basisbehoeften, zoals voedsel, water en schoolgeld voor mijn kinderen. We zijn volledig afhankelijk van dat geld. Zonder zouden we niet overleven. Je hebt overal geld voor nodig; zelfs al had ik een vaardigheid, dan had ik nog steeds geld nodig om die te benutten.’

Vrouwen krijgen geen lening

Meer dan de helft van de vrouwen in Somalië is afhankelijk van financiële overschrijvingen vanuit het buitenland. Voor veel vrouwen is het erg moeilijk om een lening te krijgen en een onderneming te starten. Ze hebben geen spaargeld of eigendommen, en banken zien hen als risicovol. Dankzij de overschrijvingen van vrienden en familie bouwen deze vrouwen alsnog een startkapitaal op voor een eigen bedrijfje.

Westerse banken sluiten Somalische rekeningen

Omdat Somalië geen functionerend banksysteem heeft, sturen familieleden in het buitenland het geld naar speciale geldkantoren. De meeste internationale banken bestempelen dit als te risicovol. De Amerikaanse Merchants Bank sloot onlangs alle rekeningen. De Australische Westpac Bank is dit ook van plan.

Somaliërs de dupe van sluiten bankrekeningen

Enzo Vecchio van Oxfam Somalië: ‘Als regeringen zich niet aan hun woord houden en de geldstromen open houden, hebben straks 3 miljoen Somaliërs niets te eten. Gezinnen kunnen geen gezondheidszorg meer betalen en een generatie kinderen zal niet naar school kunnen.’

Oxfam Novib wil dat er een duurzame oplossing komt om het wankele financiële systeem in Somalië aan te pakken. De Somalische regering moet hierin het voortouw nemen, maar er liggen ook taken voor de Wereldbank, de G20 en de Financial Action Task Force. Lees meer in het vandaag uitgebrachte rapport ‘HANGING BY A THREAD’ .

Bron: Oxfam Novib, 19 februari 2015

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.