Home ActueelNieuws EU-Turkije deal ondermijnt de bescherming van vluchtelingen

EU-Turkije deal ondermijnt de bescherming van vluchtelingen

  • 17 maart 2017

In Griekenland worden de rechten van vluchtelingen en asielzoekers uitgehold en mensen blootgesteld aan misbruik, onder het mom van EU-beleid. Precies een jaar na de EU-Turkije deal publiceren Stichting Vluchteling, Oxfam en de Norwegian Refugee Council vandaag het rapport: ‘De realiteit van de EU-Turkije deal.’

Door de EU-Turkije deal konden de EU-lidstaten asielzoekers vanuit Griekenland terugsturen naar Turkije, waarmee zij hun verantwoordelijkheid om mensen te beschermen uitbesteden. Kwetsbare mensen worden hierdoor gedwongen om te leven in mensonterende omstandigheden en asielzoekers worden uitgesloten van hun recht op een eerlijke asielprocedure. Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib: “De EU-Turkije deal speelt roulette met de toekomst van de meest kwetsbare mensen. Het is een ‘mission impossible’ geworden voor diegenen die het het hardst nodig hebben om een toevlucht te vinden in Europa.”

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.