Home ActueelNieuws De Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal

De Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal

  • 1 december 2014

Na 5 jaar in Nederland veel verbeteringen bij verschillende banken te hebben waargenomen, gaat de Eerlijke Bankwijzer nu uitbreiden. De komende maanden start de Eerlijke Bankwijzer ook in 6 andere landen onder de naam ‘Fair Bank Guide’.

Hoe scoort jouw bank op Wapens?
Foto:Sven Torfinn/Oxfam Novib

De resultaten van vijf jaar Eerlijke Bankwijzer in Nederland zijn opgenomen in het rapport Vijf Jaar Eerlijke Bankwijzer, dat vandaag wordt overhandigd aan minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Het rapport bevat aanbevelingen voor de minister en voor de banken om duurzaamheid verder te bevorderen.

 

Duurzaamheid

‘Nederlandse banken zijn zeer gevoelig gebleken voor onze onderzoeken en de publiciteit daaromheen’, zegt Peter Ras, projectleider van de Eerlijke Bankwijzer. ‘We zien bijvoorbeeld minder investeringen in omstreden wapenfabrikanten en meer in duurzame elektriciteit. Banken spreken hun zakelijke klanten steviger aan om ontbossing, mensenrechtenschendingen en landroof tegen te gaan. Het is zaak om ook banken in andere landen mee te krijgen in de race naar de top van het duurzaam bankieren.’

Mensenrechten

In Nederland stelde de Eerlijke Bankwijzer in de afgelopen 5 jaar in totaal 165 meetbare aanscherpingen van het bankbeleid vast, op onderwerpen als mensenrechten, arbeidsrechten en wapenbeleid. Door de International Fair Bank Guide zal duurzaam bankieren bij banken wereldwijd een agendapunt worden. De bankwijzers starten in achtereenvolgens Japan, België, Frankrijk, Indonesië, Zweden en Brazilië.

Bron: Oxfam Novib, 1 december 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.