Foto: Sven Torfinn / Oxfam Novib

Zimbabwe: boeren en klimaatverandering

Extreme droogte

Zimbabwe, de voormalige graanschuur van Afrika, kampt met enorme droogte. In grote delen van Zimbabwe is de noodtoestand afgekondigd. De waterputten staan droog en oogsten mislukken op grote schaal. Sinds de landhervorming van president Mugabe is het land bovendien in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Economisch en politiek.

  • Landbouw is voor veel mensen de belangrijkste inkomstenbron. Kleine boeren in Zimbabwe gebruiken vaak dure zaden van grote zadenbedrijven als Monsanto. Deze zaden zijn echter niet bestand tegen langdurige droogte of hevige regenval, veroorzaakt door klimaatverandering. Veel oogsten mislukken hierdoor. Geen oogst betekent geen eten en geen inkomen. Steeds meer boeren in Zimbabwe zijn daardoor afhankelijk van voedselhulp.
  • Zimbabwanen hebben nauwelijks toegang tot gezondheidszorg en kunnen dure medicijnen vaak niet betalen. De gemiddelde levensverwachting in Zimbabwe is nog geen 56 jaar.
  • Onder het regime van Mugabe worden veel mensenrechten geschonden, zoals het recht op onderdak, voedsel en vrijheid van meningsuiting. Regelmatig snoert de politie de mond van oppositieleden, journalisten of mensenrechtenactivisten.

Zo helpen wij

Wij openden veldscholen in Zimbabwe. Hier leren kleinschalige boeren sterkere zaden kweken en bewaren. Zaden die beter bestand zijn tegen extreem weer. Door zelf zaden te kweken zijn ze bovendien niet langer afhankelijk van de grote, commerciële zadenbedrijven en dure zaden. De sterkste zaden worden veilig bewaard in een zadenbank. Zo kunnen boeren ook na een slechte oogst hun eigen zaden gebruiken en hoeven ze geen zaden te kopen.

Op speciale zadenbeurzen en voedselmarkten wisselen boeren onderlinge kennis en zaden uit. Ook wisselen de boeren onderling kennis en zaden uit. Bovendien leren de boeren nieuwe, wetenschappelijke landbouwtechnieken. Zelf zaden kweken zorgt voor meer diversiteit en maakt boeren minder kwetsbaar.

Ook geven we voedselhulpdistributie in de regio met voedselhulp voor gezinnen. 

  • 1.078.000 kleine boeren, veehouders en vissers leerden duurzaam te produceren
  • 56.700 boerinnen en boeren kunnen klimaatverandering beter de baas
  • 300.000 inheemse bewoners en kleine boeren zijn in staat om de zaden te kweken die ze nodig hebben

 

Open data Zimbabwe

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.