Dolf Jansen in Cambodja

Cambodja: het hele jaar door water

‘Zo’n waterprobleem is met een mooi oud-Hollands middel op te lossen’, zegt Dolf Jansen. Hij zag hoe mensen in Cambodja worstelen met droogte en overstromingen door klimaatverandering. Zij vinden verrassend simpel een uitweg.

Dolf Jansen, cabaretier en ambassadeur van Oxfam Novib, bezocht Cambodja. In de provincie Pursat zag hij bewoners opboksen tegen het tekort aan water, zowel in huis als op de akkers. Door watergebrek kunnen zij minder voedsel verbouwen en hebben ze minder inkomen. En wie vervuild water drinkt, krijgt diarree of andere ziektes.

Klimaatverandering

Klimaatverandering zorgt voor langere droogtes en sterkere overstromingen in Pursat. Oxfam Novibs partnerorganisatie ‘Support Organization for Rural Farmers’ (Sorf) helpt de bewoners zich aan te passen. Dolf: ‘Met dit irrigatieproject bijvoorbeeld. Een windmolen die het water oppompt, klein zuiveringsfilter ernaast. Hierdoor heeft een heel gebied in regen- en droge tijd voldoende water.’

Biologische landbouw

Maar Sorf doet meer. Ze leert boeren om compost te gebruiken in plaats van kunstmest en geen chemicaliën meer die het grondwater vervuilen. Dolf bezocht een modelboerderij van Sorf ’waar van alles verbouwd wordt, waar compost wordt gebruikt van wier uit de rivier en waar een kleine viskweekvijver de volgende stap is’.

Resultaten

De bewoners in Pursat tonen initiatief en veerkracht in de klimaatschommelingen die ze meemaken. Samen met Sorf zorgden zij onder meer al voor:

  • 8 irrigatiekanalen, 6 afvoerkanalen en 5 nieuwe vijvers
  • 45 waterputten en 85 latrines
  • 18 rijstbanken voor opslag voor noodgevallenDoe mee: versla armoede

De afgelopen 15 jaar is extreme armoede gehalveerd. Met jouw hulp kunnen we armoede voorgoed verslaan. 

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.